Președinția României la Consiliul Uniunii Europene va fi de succes dacă se va reuși accelerarea negocierilor Serbiei cu UE și dacă se va formaliza o invitație către Macedonia pentru a începe procedurile de aderare, a spus ministrul român de externe.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat marți, în cadrul conferinței internaționale „Provocări de securitate în Balcani”, organizată de Universitatea de Vest din Timișoara, că nicio țară nu a reușit de una singură să facă față unor provocări de securitate.

„Există o legătură între provocările de securitate din Balcani și stabilitatea europeană. Nicio țară nu a reușit singură să facă față provocărilor de securitate, și mă refer aici și la fenomenul migrației. Nimeni nu poate să pună la îndoială faptul că Balcanii de Vest și chestiunile legate de ei ne preocupă pe noi toți”, a spus Teodor Meleșcanu, potrivit Mediafax.

De asemenea, ministrul de Externe a vorbit și despre obiectivele pe care și le-a propus România, după ce va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene.

„Noi suntem încrezători că stabilitatea regională va fi consolidată. Eu încurajez Bosnia și Herțegovina să consolideze rapid un nou guvern, pentru a deveni un candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Vă asigur că președinția României la Consiliul Uniunii Europene va continua această tendință și vom depune toate eforturile pentru a înregistra rezultate pozitive”, a spus Meleșcanu, exprimându-și speranța că încercările de a lărgi UE vor fi încununate cu succes.

„Dacă vom reuși să accelerăm negocierile Serbiei cu Uniunea Europeană pe parcursul președinției noastre, atunci o vom considera una de succes. O vom considera o președinție istorică dacă la sfârșitul mandatului vom avea o invitație formală către Macedonia pentru a începe procedurile de aderare. Depunem toate eforturile pentru a îndeplini cele două obiective”, a afirmat Teodor Meleșcanu.

Pentru Serbia, aderarea la UE este unul dintre țelurile strategice, a spus ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, prezent la conferința de la Timișoara.

„Serbia încearcă să aibă o politică externă echilibrată, prin care să respectăm toate țelurile noastre strategice. Unul dintre aceste țeluri este să intrăm în Uniunea Europeană, dar nu putem să intrăm în UE până când nu ajungem la o soluție consfințită juridic cu Kosovo. Este o dilemă: UE sau Kosovo?”, a spus Dacic. El a menționat că Serbia nu va recunoaște niciun act unilateral. „Noi nu alegem între UE și Kosovo. Nu dorim să fim puși într-o astfel de situație, dorim soluții pașnice, dar umilirea Serbiei nu va fi permisă. Se fac presiuni în fiecare lună să recunoaștem independența Kosovo”, a spus oficialul sârb.

În opinia lui Meleșcanu, președinția română a Consiliului UE trebuie să fie mai orientată asupra viitorului decât pe trecut.

„Când ne concentrăm pe viitorul nostru, este mai ușor să găsim soluții, decât dacă încercăm să corectăm istoria. Noi putem modela viitorul. Pe parcursul președinției ne vom concentra pe viitor, vom accelera negocierile cu Serbia și vom deschide noi posibilități cu Muntenegru. Perspectiva europeană trebuie deschisă și Bosniei și Herțegovinei. Prioritatea noastră în prezent este consolidarea UE, dar și o politică deschisă cu partenerii”, a conchis ministrul român de externe.