Ministrul de externe a anunțat miercuri că a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea de rechemare de la post a ambasadorului României la Washington George Maior.

„Comisia de politică externă a Senatului a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să facă o analiză referitoare la domnul ambasador Maior. În urma acestei solicitări am făcut analiza respectivă și am trimis și la Președinție propunerea de rechemare a domnului ambasador George Maior și numirea unui nou ambasador la Washington”, a spus Teodor Meleșcanu la Antena 3, potrivit Hotnews.

Potrivit lui Meleșcanu, propunerea ministerului s-a bazat și pe raportul Comisiei SRI legat de folosirea SRI în scopuri persoale de către George Maior.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a comunicat că propunerea de rechemare a avut loc „ca urmare a analizei MAE referitoare la mandatul ambasadorului George Maior și s-a bazat pe evaluarea impactului asupra relațiilor cu SUA, partener strategic al României, așa cum rezulta din «Raportul privind folosirea Serviciului Român de Informații de către domnul ambasador George Maior în scopuri personale», document oficial al Parlamentului României.

Ministerul amintește solicitarea Comisiei de politică externă a Senatului României ca MAE să facă o analiză referitoare la mandatul domnului ambasador și Decizia Curții Constituționale a României nr. 26 din 16 ianuarie 2019, „referitoare la Protocoalele încheiate de SRI cu autoritățile judiciare prin care s-au adus atingeri grave ale drepturilor si libertăților fundamentale ale cetățenilor români sau intereselor României”.

„Prin urmare, acțiunile menționate nu îi mai permit domnului George Maior să promoveze în mod credibil interesele României în Statele Unite ale Americii”, concluzionează Ministerul de Externe.

Fostul director al serviciului a angajat SRI, în perioada 2012-2015, în acțiuni „reprobabile”, care au lezat interesele partidelor politice sau ale persoanelor fizice sau juridice, iar Maior a mințit Comisia de control, denaturând adevărul cu privire la relația instituțională și personală avută cu fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, se spune în raportul Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activității SRI.

Reprezentanți ai coaliției de guvernare cer de mai mult timp retragerea fostului șef SRI din postul de la Washington, iar criticile la adresa lui Maior s-au intensificat după ce acesta a minimalizat o scrisoare a lui Rudolph Giuliani adresată președintelui Klaus Iohannis referitoare la presupuse abuzuri ale justiției din România.

La acea dată, într-un demers rar întâlnit și deloc diplomatic, Ministerul de Externe l-a dojenit în public pe ambasador, lăsând impresia că acesta a exprimat o opinie ce contravine celei a statului român în această chestiune, după ce George Maior a spus că scrisoarea a fost trimisă în nume personal, nu ca poziție a guvernului SUA.

De altfel, chiar avocatul președintelui Donald Trump a confirmat că a fost plătit pentru a trimite o scrisoare președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români pentru a cere verificarea protocoalelor din justiție și stoparea presiunilor asupra judecătorilor.