Ministrul de Externe susține că situația generată de interdicția de survol a României de către aeronava în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost una "deliberată", având ca scop crearea unui diferend politic între România și Rusia.

"Din punctul meu de vedere, toată această chestiune, cu survolul României, a fost în mod clar prevăzută ca să creeze un diferend politic între România și Rusia. Și spun acest lucru pentru că, cu câteva zile înainte de a pleca spre Transnistria, Rogozin a dat pe Twitter informația că va survola teritoriul României și a pus și harta respectivă, ca să vedem pe unde intră, pe unde iese și așa mai departe. Din punctul meu de vedere a fost o chestiune deliberată de vicepremierul Rogozin, pentru a crea dificultăți în relațiile dintre România și Rusia", a afirmat luni, la Antena 3, șeful diplomației române, relatează Agerpres.

Meleșcanu a mai spus că gestul politicianului rus a avut și o semnificație secundară.

"A vrut să demonstreze că sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană cu privire la anumiți demnitari care sunt pe lista neagră și care nu au voie să călătorească sau să tranziteze teritoriile țărilor membre ale Uniunii Europene nu funcționează", a afirmat el. 

Ministrul român de Externe a detaliat și o parte dintre procedurile ce au dus la interdicția de survol:

"Vicepremierul Rogozin a informat pe Twitter întreaga lume că va zbura, va survola teritoriul României și a prezentat și harta cu itinerariul avionului respectiv. În mod firesc și evident, atunci când se face o asemenea comunicare publică este practic punctul de la care trebuie să pornească mecanismul care să țină seama de sancțiunile Uniunii Europene. Această comunicare a fost primită și la Direcția Consulară de la noi, care a informat Autoritatea Aeronautică din România și a precizat că, în conformitate cu sancțiunile stabilite de Uniunea Europeană, nu acordă drept de survol acestei aeronave, chiar dacă ea era civilă".

 

Faptul că Dmitri Rogozin a ales să se afle într-o aeronavă civilă "dovedește că a fost deliberată toată această operațiune", a mai spus Teodor Meleșcanu. 

Vineri, Bucureștiul a interzis unui avion de linie pe ruta Moscova-Chișinău în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să survoleze teritoriul României.

Aeronava a fost redirecționată către Minsk, după ce a survolat un timp spațiul aerian al Ungariei. Din capitala belarusă, vicepremierul rus s-a întors la Moscova cu o cursă Aeroflot.

Moscova a reacționat imediat, calificând această decizie drept o "provocare deliberată, care aduce un prejudiciu serios relațiilor bilaterale". 

Într-un interviu acordat sâmbătă presei ruse, Rogozin a amenințat cu sancțiuni: ”Răspuns, desigur, va exista. Vom stabili cu exactitate cine a fost spatele acestor decizii la Chișinău, București, Budapesta, Bruxelles. Vom identifica persoanele care au luat aceste decizii. Sancțiunile noastre vor fi pe măsură și foarte punctuale”.