Ministrul de Externe a spus miercuri că „pur şi simplu vinovat de votul în străinătate este practic preşedintele Iohannis”, după ce Klaus Iohannis i-a cerut demisia lui Meleșcanu pentru organizarea defectuoasă a secțiilor de votare din diaspora.

„Domnul preşedinte are dreptul să îşi exprime orice opinii. Chestiunea când vorbim de o demitere trebuie să avem şi o bază pentru a cere demisia cuiva, nu doar pe bază de gânduri, întrebări presiuni şi aşa mai departe”, a spus Teodor Meleșcanu la Antena 3.

Klaus Iohannis a spus miercuri că problemele care au fost la secțiile de votare din străinătate și din țară trebuie rezolvate, astfel că va înființa o comisie mixtă și a cerut demiterea miniștrilor de interne și externe.

În replică, Meleșcanu a spus că însuși Iohannis este vinovat de problemele semnalate.

„Nu e vorba de date mincinoase, pur şi simplu vinovat de votul în străinătate este practic preşedintele Iohannis care la 2 săptămâni după ce am stabilit care sunt secţiile de votare la propunerea ambasadelor şi la solicitările unor misiuni diplomatice de către un număr semnificativ de cetăţeni români şi am ajuns la numărul de 441, după două săptămâni dânsul a anunţat că face referendum în aceeaşi zi. În consecinţă din 2 secunde care durează votul în general în cabină, având referendum băgat peste votul parlamentarilor europeni, s-a ajuns în jur de 6-7 minute votul şi practic nu au putut să voteze toţi oamenii mai ales în secţiile aglomerate”, a susținut Teodor Meleşcanu.

Ministrul de externe a spus că ancheta ministerului va evalua dacă măsurile luate de ambasadori și evaluările făcute de aceștia au fost corecte.

„Principala preocupare a anchetei pe care o avem este în ce măsură evaluările au fost reale, în ce măsură s-au luat măsuri administrative, în condiţiile în care peste alegerile parlamentare europene s-a făcut şi referendumul, toate aceste probleme vor face obiectul anchetelor noastre, de fapt 400 de secţii de votare nu au fost probleme decât în aproximativ 40 şi la astea ne vom ocupa”, a precizat Meleșcanu.