Ministrul de Externe a spus miercuri că „pur și simplu vinovat de votul în străinătate este practic președintele Iohannis”, după ce Klaus Iohannis i-a cerut demisia lui Meleșcanu pentru organizarea defectuoasă a secțiilor de votare din diaspora.

„Domnul președinte are dreptul să își exprime orice opinii. Chestiunea când vorbim de o demitere trebuie să avem și o bază pentru a cere demisia cuiva, nu doar pe bază de gânduri, întrebări presiuni și așa mai departe”, a spus Teodor Meleșcanu la Antena 3.

Klaus Iohannis a spus miercuri că problemele care au fost la secțiile de votare din străinătate și din țară trebuie rezolvate, astfel că va înființa o comisie mixtă și a cerut demiterea miniștrilor de interne și externe.

În replică, Meleșcanu a spus că însuși Iohannis este vinovat de problemele semnalate.

„Nu e vorba de date mincinoase, pur și simplu vinovat de votul în străinătate este practic președintele Iohannis care la 2 săptămâni după ce am stabilit care sunt secțiile de votare la propunerea ambasadelor și la solicitările unor misiuni diplomatice de către un număr semnificativ de cetățeni români și am ajuns la numărul de 441, după două săptămâni dânsul a anunțat că face referendum în aceeași zi. În consecință din 2 secunde care durează votul în general în cabină, având referendum băgat peste votul parlamentarilor europeni, s-a ajuns în jur de 6-7 minute votul și practic nu au putut să voteze toți oamenii mai ales în secțiile aglomerate”, a susținut Teodor Meleșcanu.

Ministrul de externe a spus că ancheta ministerului va evalua dacă măsurile luate de ambasadori și evaluările făcute de aceștia au fost corecte.

„Principala preocupare a anchetei pe care o avem este în ce măsură evaluările au fost reale, în ce măsură s-au luat măsuri administrative, în condițiile în care peste alegerile parlamentare europene s-a făcut și referendumul, toate aceste probleme vor face obiectul anchetelor noastre, de fapt 400 de secții de votare nu au fost probleme decât în aproximativ 40 și la astea ne vom ocupa”, a precizat Meleșcanu.