România ar putea adera la Zona Euro în 2022, odată cu creşterea veniturilor persoanelor cele mai sărace, a declarat, pentru Rzeczpospolita, ministrul român de Externe Teodor Meleşcanu.

"Îndeplinim deja toate criteriile formale, am putea adera la moneda unică şi mâine. Dar ne este teamă că va avea un impact negativ asupra celor mai săraci, asupra veniturilor pensionarilor", a declarat, pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita, şeful diplomaţiei române.

"Cred că vom adopta euro în cinci ani, în 2022", a mai spus Meleşcanu.

În Zona euro sunt 19 state. Ultima ţară care a aderat este Lituania, în 2015.

O mai bună integrare între ţările din zona euro le-ar putea lăsa pe dinafară în luarea unor decizii cheie pe cele care nu au aderat încă.

Cu o creştere de 5,5% în trimestrul al doilea al acestui an, România are în prezent cea mai mare creştere economică din UE. În acelaşi timp, România este în continuare una din cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană.

Încredere reciprocă

Premierul ceh, Bohuslav Sobotka, a propus luni ca statele Uniunii Europene care nu fac parte din zona euro să poată participa cu titlu de observator la reuniunile miniştrilor de finanţele din ţările Eurogrupului, pentru a 'spori încrederea reciprocă' în interiorul blocului comunitar, informează AFP, preluată de Agerpres.

'Statele care nu folosesc moneda euro ar putea beneficia de un statut de observator la reuniunile ţărilor zonei euro (...) Republica Cehă avansează această idee, vom vedea dacă va obţine un sprijin mai larg", a declarat premierul social-democrat la reuniunea anuală a ambasadorilor cehi.

El şi-a argumentat această propunere prin faptul că în opinia sa un astfel de statut de observator acordat ţărilor din afara zonei euro ar putea "spori încrederea reciprocă" şi "ar împiedica 'crearea unei prăpăstii" între cele două grupuri de ţări.