Ministrul de Externe a declarat că documentul privind mutarea Ambasadei române la Ierusalim mai are nevoie de o semnătură, subliniind că problema orașului poate fi rezolvată prin negocieri directe între Israel și Palestina.

Întrebat în ce stadiu se află dosarul privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, Teodor Meleșcanu a declarat marți mai e nevoie de o singură semnătură.

”Așa direct, toate țările trebuie să aibă în relațiile diplomatice cu Israelul ambasadele la Tel Aviv. Acest document a fost elaborat ... împreună cu toate ministerele, și pe problemele de securitate, de apărare, dar și pe probleme economice, comerciale șamd și, la oa actuală, mai are o singură semnătură, un secretar de stat din MAE, după care vom prezenta acest document Președinției, președinților celor două Camere, prim-ministrului, astfel încât să avem o bază pentru a discuta despre această temă”, a afirmat șeful diplomației, în cadrul bilanțului activității salea în fruntea Ministerului de Externe.

Din punctul de vedere al MAE, un rol foarte important îl reprezintă latura juridică, dreptul internațional.

Întrebat de avantajele și dezavantajele mutării Ambasadei, mai ales în contextul candidaturii la Consiliul de Securitate al ONU, Meleșcanu a precizat că există aranjamente scrise de susținere a candidaturii: ”Eu consider că un cuvânt dat trebuie să fie respectat. O să vedem în ce măsură are un impact sau nu tema Ambasadei de la Ierusalim în perioada următoare”. 

”Din punctul nostru de vedere, nu există o țară care să fie mai mult preocupată de găsirea unei soluții politice la criza din Orientul Mijlociu”, a spus Meleșcanu, evocând parteneriatul important cu Israel - țară în care 10% din populație provine din emigranți din România și din descendenții lor - , dar și relațiile cu palestinienii și cu lumea arabă, în general.  

”Dorim să facem tot ce putem pentru a contribui la găsirea unei soluții la criza din Orientul Mijlociu... Soluționarea problemei ... nu se poate rezolva decât prin acceptarea principiului existenței a două state independente, care să trăiasc în securitate și pace împreună”, a mai spus ministrul de Externe.

”În ceea ce privește rezolvarea unor probleme, inclusiv cum este capitala Ierusalim, noi considerăm că singura modalitate o reprezintă negocierile directe dintre Israel și Palestina”, a conchis șeful diplomației.