Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, vor explica, la Bruxelles, situația referitoare la modificarea Codurilor penale, a anunțat duminică premierul Sorin Grindeanu.

UPDATE

După cum a declarat cotidianului Adevărul, ministrul Teodor Meleșcanu i-a spus prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans, că PSD-ALDE au propus OUG 13 pentru a incrimina abuzul în serviciu, după ce acesta fusese declarat neconstituțional de către CCR.

”Eu am explicat foarte clar domnului Timmermans că noi nu am dezincriminat abuzul în serviciu, noi am găsit o modalitate ca să-l incriminăm, pentru că a fost declarat neconstituţional de către CCR. Trecând 45 de zile, el nu mai exista ca prevedere în Codul Penal. Sigur, poate nu a fost cea mai bună formulă, poate nu trebuia să stabilim un parg de 200.000 de lei, dar problemele respective trebuie să-şi găsească o soluţionare, aşa cum se întâmplă în orice stat democratic", a spus Meleşcanu.

+++

Precizarea a venit după ce prim-ministrul Grindeanu a fost întrebat la Antena 3 de către europarlamentarul Norica Nicolai dacă va avea o comunicare și cu Bruxelles-ul cu privire la situația creată de OUG privind modificarea Codurilor penale.

"Mâine, deja, ministrul de Externe împreună cu doamna Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene, vor merge spre Bruxelles. Am discutat astăzi cu cei doi colegi ai mei tocmai pentru a merge să explice ceea ce s-a întâmplat și pentru a pregăti prezența mea și a altora la Bruxelles (...) De mâine, cei doi miniștri se află la Bruxelles până cred că poimâine, în pregătirea a ceea ce înseamnă viitoarea vizită", a declarat Sorin Grindeanu, potrivit Agerpres.

Potrivit agendei MAE, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, se va afla, luni, la Bruxelles, pentru a participa la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).

Totodată, șeful diplomației are programată o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini. 

Pe agenda MAE, nu apare niciun eveniment la care să ia parte ministrul delegat Ana Birchall.

Întrevederea lui Meleșcanu cu Federica Mogherini nu apare și pe programul comisarilor europeni. Luni, Mogherini are programate întâlniri cu Ilham Aliyev, președintele Republicii Azerbaijan, și cu Igor Crnadak, ministrul de Externe din Bosnia-Herțegovina.

De asemenea, nici pe programul lui Frans Timmermans, publicat vineri, nu apare o întâlnire cu Teodor Meleșcanu. Prim-vicepreședintele CE are programate întâlniri cu Linas Linkevičius, ministrul de Externe al Lituaniei, cu Sigmar Gabriel, șeful diplomației germane, și cu Davor Ivo Stier, ministrul de Externe din Croația.

Asta înseamnă că întâlnirile au fost stabilite ulterior publicării programului comisarilor europeni pentru săptămâna 6-12 februarie.

Dragnea: Modul de organizare, dimensiunea finanţării protestelor arată o organizare profesionistă

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, la România TV, că modul de organizare şi ''dimensiunea finanţării protestelor din ţară'' arată ''o organizare profesionistă'', scrie Mediafax.

''Modul de organizare, dimensiunea finanţării acestor proteste - astăzi am înţeles că au venit cu autocare, cu microbuze, cu trenuri foarte mulţi oameni aduşi din teritoriu - arată o organizare profesionistă. Asta nu arată o organizare spontană. Asta nu e un miting spontan. Există în spate organizare", a susţinut liderul PSD.

El a arătat că instituţiile statului trebuie să lămurească cine se află în spatele protestelor, OUG 13 fiind doar ''un pretext''.

"Cine are de câştigat? Probabil că şi unii din ţară, dar sigur au de câştigat unii din jurul nostru, din jurul acestei ţări. Este o situaţie destul de complicată în R. Moldova, sunt pretenţii ale noului preşedinte, care vorbeşte de Moldova mare, există şi alte mişcări în interiorul ţării, există un context european, un context regional şi un context internaţional, în schimbare, după alegerea preşedintelui Americii'', a adăugat social-democratul.

Dragnea a reiterat că preşedintele Klaus Iohannis a instigat oamenii să iasă în stradă şi a criticat faptul că persoane din conducerea multinaţionalelor, cum ar fi preşedintele unei bănci străine (Steven Van Groningen, şeful Raiffeisen Bank - n.r.) au ieşit în stradă.