Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, vor explica, la Bruxelles, situația referitoare la modificarea Codurilor penale, a anunțat duminică premierul Sorin Grindeanu.

UPDATE

După cum a declarat cotidianului Adevărul, ministrul Teodor Meleșcanu i-a spus prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans, că PSD-ALDE au propus OUG 13 pentru a incrimina abuzul în serviciu, după ce acesta fusese declarat neconstituțional de către CCR.

”Eu am explicat foarte clar domnului Timmermans că noi nu am dezincriminat abuzul în serviciu, noi am găsit o modalitate ca să-l incriminăm, pentru că a fost declarat neconstituțional de către CCR. Trecând 45 de zile, el nu mai exista ca prevedere în Codul Penal. Sigur, poate nu a fost cea mai bună formulă, poate nu trebuia să stabilim un parg de 200.000 de lei, dar problemele respective trebuie să-și găsească o soluționare, așa cum se întâmplă în orice stat democratic", a spus Meleșcanu.

+++

Precizarea a venit după ce prim-ministrul Grindeanu a fost întrebat la Antena 3 de către europarlamentarul Norica Nicolai dacă va avea o comunicare și cu Bruxelles-ul cu privire la situația creată de OUG privind modificarea Codurilor penale.

"Mâine, deja, ministrul de Externe împreună cu doamna Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene, vor merge spre Bruxelles. Am discutat astăzi cu cei doi colegi ai mei tocmai pentru a merge să explice ceea ce s-a întâmplat și pentru a pregăti prezența mea și a altora la Bruxelles (...) De mâine, cei doi miniștri se află la Bruxelles până cred că poimâine, în pregătirea a ceea ce înseamnă viitoarea vizită", a declarat Sorin Grindeanu, potrivit Agerpres.

Potrivit agendei MAE, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, se va afla, luni, la Bruxelles, pentru a participa la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).

Totodată, șeful diplomației are programată o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini. 

Pe agenda MAE, nu apare niciun eveniment la care să ia parte ministrul delegat Ana Birchall.

Întrevederea lui Meleșcanu cu Federica Mogherini nu apare și pe programul comisarilor europeni. Luni, Mogherini are programate întâlniri cu Ilham Aliyev, președintele Republicii Azerbaijan, și cu Igor Crnadak, ministrul de Externe din Bosnia-Herțegovina.

De asemenea, nici pe programul lui Frans Timmermans, publicat vineri, nu apare o întâlnire cu Teodor Meleșcanu. Prim-vicepreședintele CE are programate întâlniri cu Linas Linkevičius, ministrul de Externe al Lituaniei, cu Sigmar Gabriel, șeful diplomației germane, și cu Davor Ivo Stier, ministrul de Externe din Croația.

Asta înseamnă că întâlnirile au fost stabilite ulterior publicării programului comisarilor europeni pentru săptămâna 6-12 februarie.

Dragnea: Modul de organizare, dimensiunea finanțării protestelor arată o organizare profesionistă

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, la România TV, că modul de organizare și ''dimensiunea finanțării protestelor din țară'' arată ''o organizare profesionistă'', scrie Mediafax.

''Modul de organizare, dimensiunea finanțării acestor proteste - astăzi am înțeles că au venit cu autocare, cu microbuze, cu trenuri foarte mulți oameni aduși din teritoriu - arată o organizare profesionistă. Asta nu arată o organizare spontană. Asta nu e un miting spontan. Există în spate organizare", a susținut liderul PSD.

El a arătat că instituțiile statului trebuie să lămurească cine se află în spatele protestelor, OUG 13 fiind doar ''un pretext''.

"Cine are de câștigat? Probabil că și unii din țară, dar sigur au de câștigat unii din jurul nostru, din jurul acestei țări. Este o situație destul de complicată în R. Moldova, sunt pretenții ale noului președinte, care vorbește de Moldova mare, există și alte mișcări în interiorul țării, există un context european, un context regional și un context internațional, în schimbare, după alegerea președintelui Americii'', a adăugat social-democratul.

Dragnea a reiterat că președintele Klaus Iohannis a instigat oamenii să iasă în stradă și a criticat faptul că persoane din conducerea multinaționalelor, cum ar fi președintele unei bănci străine (Steven Van Groningen, șeful Raiffeisen Bank - n.r.) au ieșit în stradă.