Un număr de 22 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au semnat o rezoluție prin care cer forului european o anchetă cu privire la atacurile celor doi la adresa minorității germane din România, scrie Mediafax.

Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a asociat, într-o postare pe Facebook, însemnele Forumului Democrat al Germanilor cu svastica, în timp ce fostul ministru al educației Liviu Pop a spus că formațiunea politică ar fi continuatorul unor organizații naziste.

„De secole, minoritatea autohtonă germană a intrat în atenția Convenției cadru pentru protecția minorităților naționale semnată de Consiliul Europei în 1995, și care s-a stabilit în România. România a ratificat Convenția. De când un membru al minorității germane a fost ales președinte al României în 2014, această minoritate s-a confruntat cu atacuri sistematice, tot mai multe în ultimele luni, și a fost ținta insultelor colective din partea unor înalți demnitari ai partidului de guvernare PSD și a mass-media apropiată Guvernului, lucru care poate distruge permanent pacea socială.

Președintele Comisiei pentru învățământ, fostul ministru al educației Liviu Pop, a catalogat Forumul Democrst German din România «o organizație nazistă», într-un interviu public în luna august. În plus, fostul ministru al finanțelor și consilierul premierului domnul Darius Vâlcov, a publicat un video pe Facebook care folosește un colaj foto care incorporează simboluri național-socialiste pentru a îl înstrăina pe președintele României care este membru al comunității germane”, precizează în document semnatarii rezoluției, potrivit Mediafax.

Aceștia susțin, în textul moțiunii, că astfel de acțiuni de defăimare în România, la nivel guvernamental, sunt îngrijorătoare. Prin urmare, ei cer Adunării Parlamentare o anchetă și măsuri urgente prin care țara noastră să înceapă să respecte drepturile minorităților naționale.

„Intensitatea și frecvența acțiunilor de defăimare colectivă din cercurile guvernamentale și lipsa distanțării publice a altora de aceste acte reprezintă un motiv de îngrijorare. Adunarea Parlamentară ar trebui să ancheteze modul de implementare a protecției minorităților naționale din România și să solicite urgent României să respecte și să protejeze minoritățile naționale - în acest caz să protejeze minoritatea germană”, potrivit sursei citate.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării l-a sancționat pe Darius Vâlcov cu o amendă contravențională în valoare de 2.000 de lei, iar pe fostul ministru al Educației, Liviu Pop, cu avertisment.