Memorandumul privind evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea și funcționarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri seara.

UPDATE

Memorandumul propus de Ministerul justiției privind desființarea SIIJ a fost adoptat. 

Adoptarea acestui Memorandum nu înseamnă că Guvernul desființează SIIJ, ci că își asumă ca poziție oficială soluția propusă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Următorul pas va fi elaborarea de către Guvern a unui proiect de lege pe acest subiect pe care îl va înainta Parlamentului pentru dezbatere, au precizat, pentru Agerpres, surse guvernamentale.

+++

La începutul ședinței de Guvern, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, vorbește despre înființarea Secției Specială, fără consultare publică, într-un context tensionat, cu proteste ale magistraților și critici din partea partenerilor europeni, inclusiv Comisia Europeană - în raportul MCV și nu numai, GRECO și Comisia de la Veneția.

Ministrul justiției a explicat că temerile provocate înainte de înființarea Secției au fost confirmate de activitatea acesteia. El a dat ca exemplu deschiderea unor acțiuni împotriva unor procurori și judecători care criticau modificarea legilor justiției.

Predoiu a propus desființarea SIIJ. ”Mi se pare o propunere corectă”, a replicat Orban.

+++

În memorandum, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, amintește că au fost aduse la nivel european ”numeroase critici” cu privire la modul de funcționare și organizare a SIIJ. În plus, pe rolul Curții de Justiție a UE se află un număr de patru cauze în care au fost formulate șapte întrebări preliminare vizând interpretarea dreptului Uniunii Europene raportat la o serie de aspecte referitoare la SIIJ.

Prin urmare, Ministerul justiției propune Guvernului desființarea Secției speciale. Anterior, Memorandumul conținea și varianta regândirii modului în care funcționează Secția de anchetare a magistraților. 

Pe agenda ședinței de Guvern de astăzi se mai află trei ordonanțe de urgență.