Cancelarul german a declarat că un stat terț nu va beneficia de aceleași drepturi sau de drepturi mai avantajoase ca o țară membră UE.La Consiliul Afaceri Generale s-a reamintit că se va negocia după principiul "Toți pentru unul și unul pentru toți".

"Un stat terț nu va beneficia de aceleași drepturi sau de drepturi mai avantajoase ca o țară membră" a Uniunii Europene, a declarat, joi, în Bundestag, cancelarul Angela Merkel.

În discursul ținut în contextul Consiliului European de sâmbătă, unde se vor fixa liniile roșii ale negocierii privind Brexit, Merkel i-a sfătuit pe britanici să nu mai aibă "iluzii" în acest sens. 

Angela Merkel nu are nicio îndoială că negocierile vor fi "dificile".  

Obiectivele României

"Negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană vor avea ca principiu de bază dictonul «Toți pentru unul și unul pentru toți», ceea ce înseamnă că la reuniunea de astăzi am agreat cu toții să susținem o voce unitară, coerentă și solidară a UE în negocierile cu Marea Britanie și vom urmări, cu prioritate, asigurarea unui acord echilibrat, în care toate cele patru libertăți ale Pieței Unice, inclusiv libera circulație a persoanelor/lucrătorilor, să fie reflectate în mod obiectiv și echitabil”, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, la finalul primei reuniuni a Consiliului Afaceri Generale în format UE27, organizată ca urmare a notificării de către Marea Britanie a intenției sale de a se retrage din UE, conform articolului 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană (TUE).

Potrivit MAE, discuțiile miniștrilor pentru afaceri europene vor sta la baza adoptării de către liderii UE27, în cadrul reuniunii speciale a Consiliului European de sâmbătă, a liniilor directoare cu privire la modul de derulare a procesului de negociere cu Marea Britanie în contextul Brexit.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a declarat că a fost agreat un set de linii directoare consistente și ferme, care vor fundamenta directivele pe baza cărora vor avea loc negocierile la nivel european, între UE și Marea Britanie.

Pe dosarul Brexit, România are trei priorități majore, a reamintit ministrul delegat: 

  • protejarea drepturilor tuturor cetățenilor români, a tuturor cetățenilor europeni, care locuiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie.
  • salvgardarea alocărilor bugetare europene aferente Politicii de Coeziune și Politicii Agricole Comune corespunzătoare bugetului UE 2014-2020.
  • reducerea impactului asupra rolului global al UE, inclusiv în vecinătatea sa.

Britanicii încep să regrete

Pentru prima dată, majoritatea britanicilor regretă rezultatul referendumului de anul trecut, conform unui sondaj YouGov, citat de The Independent.

Întrebați dacă Marea Britanie a avut dreptate să voteze "Leave", 45% dintre repondenți au spus că regretă alegerea Brexit. 43% îl aprobă și 12% sunt indeciși.