12 țări partenere ale României au făcut joi un apel la părțile implicarea în modificarea codurilor penale să evite schimbări ce ar putea slăbi statul de drept sau capacitatea de a lupta împotriva corupției și a infracționalității.

UPDATE 4 Și Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat în urma apelului făcute de cele 12 state partenere legat de modificările legilor penale.

„Recunoașterea de către statele partenere a progresului demonstrat de România în combaterea corupției și construirea unui stat de drept eficient, arată, încă o dată, eforturile pe care instituțiile statului le depun în mod constant pentru a asigura respectarea legii și a angajamentelor României, atât în cadru european cât și în cadru internațional. Reiterăm că instituțiile statului au un dialog permanent și transparent cu instituțiile europene și internaționale inclusiv pe Legile Justiției, în vederea facilitării unei cooperări internaționale eficiente și respectării de către România a tuturor angajamentelor în plan internațional. Procesul de amendare a legislației în domeniul penal reprezintă un atribut al Parlamentului, acordat prin Constituție, iar etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultării publice și a dialogului cu cetățenii. Reiterăm că procesul de amendare este în curs de derulare, aceste legi urmând a intra în vigoare numai după adoptarea acestora de către Parlament și respectiv promulgarea de către Președintele României. Subliniem că întărirea statului de drept și lupta împotriva corupției fac parte din prioritățile asumate prin programul de guvernare 2018-2020”, susțin cei de ma MAE.

UPDATE 3 În schimb, USR salută mesajul partenerilor României prin care se atrage atenția asupra controversatelor modificări la legile penale.

„Uniunea Salvați România salută apelul lansat într-un comunicat oficial de reprezentanții Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveției, Finlandei, Franței, Germaniei, Luxemburgului, Olandei Norvegiei, Suediei și Statelor Unite ale Americii cu privire la necesitatea de a continua lupta anticorupție din România și de a reexamina schimbările la Codul penal și la Codul de procedură penală. Ceea ce vor să facă Liviu Dragnea și majoritatea PSD-ALDE în aceste zile ne îndepărtează nu doar de statul de drept și de lupta anticorupție, dar și de valorile democratice europene și euroatlantice. Este absolut incredibil cât de mult ne costă încercările disperate ale majorității parlamentare și ale Guvernului de a scăpa infractorii de răspunderea penală. Aliații noștri nu abandonează România în mâinile lui Liviu Dragnea. Nici USR nu o va face”, se precizează în comunicatul USR.

UPDATE 2 Și Claudiu Manda, șeful comisiei de control al SRI, spune că parlamentarii au fost votați de cetățeni și că modificările au ținut cont de deciziile CCR și ale Comisiei de la Veneția.

„Să vedem documentul respectiv. Noi am avut situația în care era nu știu ce Comisie Europeană sau ce for european și după aceea ne-am dat seama că era vorba de un fost arbitru. Modificările de la Codul penal, să fie cineva îngrijorat - în condițiile în care nu vorbim de nicio modificare astăzi, pentru că probabil comisia va lucra în perioada următoare, va ajunge la prima Cameră, după aceea la a doua Cameră - e un pic cam mult. Suntem totuși Parlamentul României, suntem votați de cetățenii României, este dreptul Parlamentului de a legifera, sunt sigur că modificările și la Codul de procedură penală, și la Codul penal, și la celelalte coduri, și la celelalte legi ale Justiției au ținut cont de deciziile Curții Constituționale, de deciziile Comisiei de la Veneția, și atunci când au fost articole în care s-a încălcat prevederea Curții Constituționale, au fost duse la Curte, Curtea și-a exprimat un punct de vedere”, spune Claudiu Manda.

UPDATE 1 Senatorul Șerban Nicolae a avut o reacție dură la adresa sematarilor mesajului și i-a luat peste picior pe reprezentanții statelor partenere.

„Nu-i cunosc. Nu știu cine sunt acești reprezentanți, nu știu care le este statutul ca să putem dialoga. Dacă e vorba de niște ziduri, o să vedem dacă putem să le transmitem un mesaj din partea clădirii Palatului Parlamentului. Altminteri, eu m-am săturat de această formulă arogantă de comunicare a unor funcționari, reprezentanți incerți și anonimi. Cine verifică toată legislația în materie de statut al corpului diplomatic și consular o să vadă că nu există așa ceva, nu există comunicate ale ambasadelor, reprezentanți. Nu-mi aduc aminte să fi fost o ședință a Guvernului american prezidată de președintele Donald Trump care să ia în discuție o asemenea chestiune, care să transmită un punct de vedere oficial în numele SUA. Oricum, nu cred că ar face așa ceva, pentru că nu cred că există vreo dispoziție care să spună că vreun stat se amestecă în procedura de legiferare din România, indiferent de stat partener, nepartener, strategic, nestrategic. N-am ce să comentez, cu zidurile să vorbească zidurile”, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae.

El a mai precizat că ambasadele trebuie „să-și vadă de treburilor lor”.

„Sunt alături de ei în greaua suferință care îi încearcă în materie de îngrijorare, să stea liniștiți, să-și vadă de treburile lor. Nu există niciun fel de atribuții, m-am uitat încă o dată în Constituție. N-am văzut în procedura de legiferare consultarea ambasadelor sau a reprezentanților unor ambasade, a birourilor de presă ale ambasadelor. M-am săturat de acest mecanism în care unii din România care caută la Înalta Poartă sau la Stăpânire și se agață de orice fel de prieten al unui subconsilier adjunct, al unui subsecretar care este la cabinetul nu știu cui. Nu, așa ceva nu există și cred că ar trebui să ieșim din zona de raportare în materie de relații internaționale la licurici. Statele nu spun nimic. Reprezentantul unui stat în România este ambasadorul sau, după caz, alt rang, ca șef al misiunii diplomatice. În chestiunea asta nu există personaje colective, nu există ceață. Reprezentanții statelor sunt acreditați pe lângă președintele României, dacă președintele României care a primit scrisorile de acreditare ale tuturor șefilor de misiuni ale statelor aflați la București nu reacționează, înseamnă că dorește să comunice cu birourile de presă ale ambasadelor, cu reprezentanți, cu clădiri”, a mai spus Șerban Nicolae

***** Textul inițial

Cele 12 state sunt: Belgia, Canada, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia și SUA.

”Noi, partenerii și aliații internaționali ai României, facem apel la toate părțile implicate în modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracționalității și corupției. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupției și construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale”, se arată în comunicat.

Partenerii UE evocă, de asemenea, concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României ”să își concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obținute, să evite orice pași înapoi și să apere independența judecătorilor și procurorilor”.

Cele 12 state reafirmă că urmăresc cu atenție schimbările la codurile penal și de procedură penală și își menținem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internațională în domeniul aplicării legii și ”pot afecta negativ lupta împotriva infracțiunilor violente, a infracționalității organizate transfrontaliere, a infracțiunilor financiare și a traficului de droguri și de ființe umane”.

”Încurajăm toate părțile implicate să reexamineze răspunsul experților juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii și să solicite sprijinul experților juridici internaționali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupției și Comisia de la Veneția”, se mai precizează în apelul comun.

Amintim că au fost operate modificări controversate în Codul de Procedură Penală în comisia condusă de deputatul PSD Florin Iordache, celebrul autor al OUG 13 din ianuarie 2017.

Modificările au fost criticate de DNA, dar și de DIICOT și Forumul Judecătorilor.