Banii din PNRR depind de pensiile speciale, a avertizat marți seara la TVR Info, ministrul MIPE Marcel Boloș. El a reamintit că sunt două condiții foarte limpezi: prima este referitoare la sustenabilitate, a doua la contributivitate.

România are probleme cu viitoarele plăți din PNRR, a treia tranșă fiind în pericol de a fi blocată, pentru că România nu a îndeplinit deocamdată condiții cerute de Bruxelles. Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș a precizat că e vorba de 79 de jaloane, cele mai multe referindu-se la reducerea chetuielilor publice, iar cele mai mari probleme sunt legate de reforma pensiilor speciale.

"În PNRR sunt două condiții foarte limpezi ... Prima, referitoare la sustenabilitate, trebuie să avem un volum de pensii speciale sustenabil pe o perioadă lungă. Simulările se fac pe perioadă de timp de ordinul chiar al zecilor de ani. Comisia vrea să se asigure că avem fondurile pentru plata pensiilor. A doua condiție este cea rerferitoare la  contributivitatea. Urgența noastră este legea pensiilor speciale", a declarat la TVR, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș.

În raportul Băncii Mondiale, "sunt propuneri interesante cum sunt cele legate de impozitarea progresivă a contribuției de la buget în complearea pensiei speciale și care, cred eu, este o soluție de luat în seamă ca să ajungem la validarea jalonului, altfel putem să plătim scump faptul că nu ajungem la un compromis", a arătat Marcel Boloș.

România ar primi și plăti parțiale, după noile reguli europene, dar în cel mult șase luni trebuie oricum să indeplinească toate condițiile cerute.

"Mai nou, Comisia a adoptat o regulă nouă privind plățile parțiale. Atunci când nu ne-am dus la bun sfârșit un jalon, atunci se poate calcula o sumă care se reține pentru 6 luni. Dacă în șase luni de zile nu ai făcut jalonul, banii se pierd definitiv", a explicat ministrul.

Cele mai importante condiții pe care România trebuie să le indeplinească pentru a primi fondurile din PNRR se referă la decarbonificare, guvernanta corporațiilor de stat și echilibrarea bugetului pensiilor, inclusiv prin cele speciale.

Budăi: Proiectul de lege transmis Parlamentului privind pensiile de serviciu respectă criteriile din PNRR

Proiectul de act normativ privind pensiile de serviciu a fost semnat de toate instituțiile vizate de această reformă și respectă criteriile din Planul Național de Redresare și Reziliență, a declarat luni ministrul muncii, Marius Budăi, la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa, depusă de 56 de parlamentari USR și neafiliați aparținând Partidului Forța Dreptei.

"Comisia Europeană a reiterat în repetate rânduri faptul că este extrem de important ca această reformă să fie implementată printr-un amplu proces de consultare și dezbatere la nivelul instituțiilor relevante și la nivelul Parlamentului. Nu așa pe ascuns, cum ați procedat dumneavoastră când ați elaborat PNRR. Noi am fost deschiși de la bun început. Proiectul de act normativ a fost semnat în calitate de co-inițiatori de toate instituțiile vizate de această reformă, iar acum se află în dezbatere parlamentară. Proiectul de lege transmis Parlamentului privind pensiile de serviciu respectă criteriile din PNRR, crește vechimea în specialitate, crește vârsta de pensionare, scad acele pensii care depășesc salariul din activitate și fără îndoială că vom transmite și celelalte recomandări ale Băncii Mondiale și ale Comisiei Europene, care să asigure o mai bună echitate între pensiile de serviciu și pensiile din sistemul de contributivitate, iar toți miniștrii de linie vor veni cu aceste precizări", a spus Budăi, potrivit Agerpres.

Și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a susținut că legea pensiilor speciale va fi una sustenabilă, acceptată de Comisia Europeană și va trece de CCR. 

Deputata PNL Raluca Turcan i-a transmis ministrului muncii că ar trebui să se preocupe ca toate jaloanele din PNRR care țin de competența lui să fie îndeplinite cât mai curând, precizând că este un moment foarte bun ca acesta să explice motivele pentru care unele reforme au intrat în impas. 

Turcan a subliniat, însă, că nu va susține moțiunea simplă depusă de USR și Forța Dreptei deoarece este "un demers fățarnic" și nu vine cu soluții.

De altfel, moțiunea a fost respinsă.

Pensiile militarilor nu sunt speciale, susține Ciolacu

"Nu pot să accept ca pensiile militarilor să fie considerate pensii speciale. Au venit marii..., și de pe la USR și de la PNL, terminăm cu pensiile în 30 de zile. Au fost la guvernare. Puteau să dea ordonanță de urgență. Eu vă promit, în primul rând prioritatea numărul 1 a mea și a colegilor mei este să venim cu legea care să fie sustenabilă, acceptată de către Comisie pentru a îndeplini jalonul din PNRR cu pensiile speciale, pentru a nu pierde bani europeni pe acest jalon", a declarat Ciolacu la România TV.

"Vom veni cu o abordare corectă și cu o lege care să treacă de CCR. Avem anumite decizii cu alte inițiative legislative în ceea ce privește pensiile speciale. Veți vedea, am făcut deja un grup de lucru în interiorul coaliției unde lucrăm și vom veni cu amendamentele pe care ministrul Muncii le va anunța. Avem deja raportul final de la Banca Mondială și specialiștii lucrează pe el și extragem de acolo ce trebuie", a mai spus el.

PNRR ne spune să reducem ponderea cheltuielilor în PIB cu pensiile de serviciu; asta vom face

Ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a declarat miercuri că reforma prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi făcută "așa cum este prevăzută", subliniind că cheltuielile din PIB cu pensiile de serviciu vor fi reduse conform prevederilor din PNRR.

"Reforma va fi făcută așa cum este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență. Bani România are, problema este dacă este oportun să ducă mai mulți bani sau mai puțini bani. PNRR-ul ne spune că trebuie să reducem ponderea cheltuielilor în PIB cu aceste pensii de serviciu. Asta vom face", a precizat Câciu, înainte de ședința de plen, în care a fost invitat la dezbaterea "Ora Guvernului" să răspundă întrebărilor senatorilor, la propunerea grupului parlamentar al USR.