Partidul Național Liberal va avea începând de sâmbătă un nou președinte. Candidații care își dispută funcția de șef al celui mai mare partid din opoziție sunt Ludovic Orban și Cristian Bușoi. Peste 4.600 de liberali votează.

UPDATE 4 „Vă mulțumesc pentru încrederea voastră, mă onorează și mă obligă. De astăzi, pentru mine, viața este mai grea, port pe umeri o răspundere uriașă, de a transforma PNL în forța politică de care are nevoie România. Victoria de azi nu este victoria mea, este victoria PNL și conține germenii viitoarei victorii PNL pentru România”, a declarat Orban.

El a fost felicitat și de contracandidatul său, Cristian Bușoi.

UPDATE 3 Ludovic Orban a obținut 3.518 de voturi, în timp ce Cristian Bușoi a primit puțin peste 952 de voturi. 34 de voturi au fost declarate nule.

UPDATE 2 Surse liberale anunță că Ludovic Orban este noul președinte al PNL. Acesta ar fi câștigat la o diferență mare de voturi.

UPDATE 1 Votul liberalilor s-a încheiat. Începe numărătoarea opțiunilor celor care au ales între Ludovic Orban și Cristian Bușoi.

*** Știrea inițială

Congresul liberalilor se desfășoară la complexul Romexpo.

Ludovic Orban a prezentat moțiunea „Partidul Național Liberal - Forța Dreptei”, în timp ce contracandidatul său, Cristian Bușoi, și-a denumit moțiunea „PNL - partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică!”.

Ludovic Orban a declarat că și-ar dori alegeri anticipate și că nu se va face niciun „blat cu PSD”:

„Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare; dacă este să susținem ceva, să susținem anticipate”, a spus candidatul.

„Niciun blat cu PSD, să fie clar. Cunosc bine acest partid, știu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de acum să înceteze orice negociere de culise, să înceteze orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcții sau pentru avantaje personale sau pentru afaceri făcute cu PSD. Cine vrea să lupte alături de noi îl așteptăm, cine nu vrea să lupte o să rămână mai în spate”, a mai spus Orban.

Cristian Bușoi susține că el este mai ferm decât Orban, dar și că PNL trebuie să încerce să facă o majoritate împotriva PSD:

„Eu pot să fiu mai ferm, dar Orban poate da înapoi critica celor care-l susțin?”

Tot sâmbătă, Congresul Partidului Național Liberal a adoptat unele modificări la Statutul liberalilor. În Biroul Executiv al PNL vor fi 16 vicepreședinți - 8 vicepreședinți coordonatori ai comisiilor de specialitate pentru politică externă, apărare, siguranță națională, administrație, ordine publică, siguranța cetățeanului, fonduri europene, dezvoltare regională, justiție și drepturi cetățenești, buget și politici fiscale, economie, energie și mediu de afaceri, sănătate, muncă, familie și protecție socială, educație, cercetare, tineret și sport, cultură, culte și minorități, agricultură, dezvoltare rurală, industrie alimentară și mediu, ape și silvicultură, infrastructură de transport, comunicații și societate informațională. Alți 8 vicepreședinți se vor opcupa de regiunile de dezvoltare.

Este primul congres organizat de PNL pentru alegerea noului președinte al PNL după cel din 2014, atunci când a câștigat Klaus Iohannis. Funcția a fost apoi ocupată de Alina Gorghiu care a demisionat recent din funcție, interimatul fiind asigurat de Raluca Turcan.