Ministerul Sănătății a finalizat evaluarea proiectelor depuse în cadrul PNRR pentru construirea și dotarea a 200 de Centre Comunitare Integrate în zonele în care accesul la servicii medicale este deficitar.

Astfel, MS promite 40 de milioane de euro pentru un acces mai bun la servicii medicale în mediul rural și în zonele defavorizate.

Investiția cuprinde construcția, reabilitarea și dotarea cu echipamente medicale a 200 de centre comunitare integrate din zonele rurale. În aceste centre vor funcționa cabinete pentru medicii de familie, laboratoare de tip "point of care" pentru analize uzuale, cabinete pentru medici specialiști, cabinete pentru moașe și cabinete stomatologice.

Îmbunătățirea asistenței medicale comunitare o să reducă nivelul actual ridicat al spitalizărilor, pentru multe afecțiuni, iar prin implementarea acestui proiect se va asigura accesul echitabil al pacienților la servicii medicale adecvate, indiferent de zona în care locuiesc.

"Asigurarea serviciilor medicale primare pentru toți cetățenii României este o prioritate pentru Ministerul Sănătății. Prin PNRR, am reușit să aprobăm finanțarea pentru construirea și dotarea a 200 de centre comunitare integrate care vor oferi servicii de asistență medicală primară persoanelor care locuiesc în zonele rurale. Toți oamenii trebuie să aibă acces la îngrijiri medicale adecvate, cât mai aproape de locul în care trăiesc" a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Promisiuni mărețe și în programul de guvernare lansat de Guvernul Ciolacu

Dintre ele amintim:

- accelerarea derulării programelor naționale de screening și extinderea acestora, precum și campanii de informare cu privire la măsurile de prevenție;

- asigurarea de servicii pentru persoanele vârstnice care necesită atât asistență medicală, cât și socială, în centre de îngrijire dedicate și la domiciliu;

- elaborarea și implementarea unei Strategii Naționale de e-Sănătate;

- asigurarea personalului medical necesar în mediul rural și în zone defavorizate;

- acces mai bun, în mediul rural și în zonele defavorizate, la medicamente, inclusiv la cele compensate și gratuite;

- investiții în sănătate de 2,8 mld. de euro din fonduri europene prin Programul Operațional Sănătate;

Nu este încă foarte clar cum va reuși noul Guvern să facă toate aceste lucruri într-un timp foarte scurt și, la fel ca în cazul celorlalte promisiuni, de unde va aloca bani, în afara celor europeni.