Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat marți scrisoarea de intenție între Ministerul Apărării din România, Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos și Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România.

„Scrisoarea de intenție pe care am semnat-o vizează înființarea Centrului de Pregătire F-16 din România, inițiativă menită să sprijine dezvoltarea competențelor piloților români în operarea aeronavelor F-16, în derularea unui spectru variat de misiuni strategice. Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina” a afirmat ministrul apărării naționale.

În vederea implementării acestui proiect, Forțele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, facilitând astfel pregătirea efectivă a piloților români. De asemenea, Compania Lockheed Martin va asigura sprijin tehnic de cel mai înalt nivel, prin intermediul instructorilor de zbor și personalului tehnic-ingineresc. Prin această cooperare solidă se asigură o pregătire complexă, în conformitate cu standardele internaționale.

Centrul de Pregătire F-16 de la Baza 86 Aeriană va deveni un centru regional relevant, fapt consolidat deja prin semnarea Declarației Comune în cadrul Summit-ului NATO de la Vilnius, în iulie 2023. Prin acest acord, România se alătură altor națiuni aliate, cum ar fi Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în susținerea pregătirii piloților ucraineni pentru utilizarea, în viitor, a aeronavelor  F-16.

„Îmi exprim speranța că Centrul de Pregătire F-16  din România își va demonstra importanța strategică, ce își propune să răspundă cerințelor complexe de securitate ale României, aliaților și partenerilor din regiune. Acest efort comun consolidează poziția României în calitate de lider regional în instruirea piloților F-16, contribuind la coeziunea alianțelor, demonstrarea unității și consolidarea apărării euroatlantice", a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

MApN transmite că acest proiect nu doar că subliniază angajamentul României pentru securitatea colectivă, dar reflectă și sprijinul solid acordat partenerilor noștri. Prin intermediul Centrului de pregătire F-16, România își consolidează rolul de  furnizor de securitate, contribuind în mod substanțial la sprijinirea capacităților Ucrainei în cadrul eforturilor colective pentru stabilitate și securitate.

Scrisoarea a fost semnată de ministrul român în contextul participării sale la Reuniunea Informală a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană, desfășurată la Toledo, în Spania