Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, susține că România este pregătită să își prelungească mandatul la Președinția Consiliului UE, ca urmare a faptului că Guvernul finlandez, care urmează să preia Președinția, a demisionat.

"În contextul bilanțului celor două luni de succes al Președinției Române la Consiliul UE aș putea să afirm că România, dacă e nevoie, este pregătită să-și prelungească perioadă mandatului și pentru a două parte a anului 2019, în condițiile în care președintele Finlandei a acceptat azi demisia guvernului Sipila", a scris Alexandru Petrescu pe Facebook.

El acuză și faptul că în noiembrie 2018, șeful guvernului finlandez, "sub o ploaie de informații false și neverificate despre nivelul de pregătire al României privind preluarea președinției Consiliului UE, își arată preocuparea oferindu-se să preia președinția în locul României".


De asemenea, ministrul consideră că este "natural și firesc să resimt aceeași preocupare și să manifest aceeași îngrijorare pentru că bunele rezultate obținute de România la Președinția Consiliului UE de până acum, subsumate întregului efort european, să continue în același ritm până la sfârșitul anului 2019".

+++

Guvernul din Finlanda a demisionat vineri, iar premierul Juha Sipila a afirmat că decizia a fost luată în contextul în care nu a reușit reformarea sistemului medical din țară.