Libertatea a publicat zilele acestea mai multe documente care atestă faptul că ministrul sănătății operează într-un spital privat din Sibiu. Victor Costache susține că a primit acceptul ANI pentru a-și continua meseria de chirurg în timpul liber.

La trei zile după ce a devenit ministru, Victor Costache a încheiat, pe 7 noiembrie 2019, un contract cu Clinica Polisano din Sibiu. Potrivit contractului publicat de Libertatea.ro Costache  e angajat pentru "10 ore/săptămână, inegal în afara orelor de program ale angajatului din cadrul Ministerului Sănătății". Miercuri seara, ministrul a declarat la B1 TV că operează gratis, dar publicația citată precizează că în contract scrie că "salariul de bază lunar brut este de 20.512 lei". 

Ministrul Costache a declarat joi la Adevărul Live că a făcut solicitare la ANI pentru a-i comunica dacă mai poate opera.

El susține că a respectat toate prevederile legale și a primit aprobarea ANI: "Contractul a fost redus la minimul legal și toate intervențiile sunt pro bono...Nu se pot face contracte în zero în spitale private".

Premierul Ludovic Orban a spus și el că nu există un conflict de interese.

"Domnul ministru al Sănătății operează sâmbăta și duminica, în loc să se ducă în vacanțe, să se ducă la munte să își petreacă timpul, operează, pentru că este un doctor renumit, este un medic care este căutat de pacienți, pacienții care sunt operați de el își exprimă în mod expres solicitarea de a fi operați de Victor Costache. Evident că pentru a putea opera era necesar un contract, contractul în schimb e la o sumă minimă", le-a explicat Orban jurnaliștilor. 


Referitor la intervenția sa în favoarea clinicii la care lucrează, Victor Costache a precizat că e "cel mai mare fake news", în ordinul de ministru din 10 ianuarie 2020 neexistând niciun nume de clinici private.

Dezvăluirile Libertatea nu se referă însă la vreun nume trecut în ordinul de ministru - așa cum a sugerat Costache - ci la modificarea criteriilor legale penru a se încadra și clinica la care lucrează. Astfel, ministrul a înlocuit «două angiografe» cu «un angiograf» pentru a se putea încadra și Polisano Sibiu în programul pentru pacienții cu infarct miocardic acut.

Întrebat de jurnaliști, Orban a spus că nu există "lucruri foarte clare" pentru a lua în calcul o schimbare a ministrului.