Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, îşi va da demisia la cererea premierului Dacian Cioloş, relatează Digi24, citând surse guvernamentale.

UPDATE

La puţin timp după declaraţia lui Dan Suciu, Vlad Alexandrescu şi-a anunţat demisia pe Facebook: "În faţa rezistenţei opace la schimbarea structurală pe care am încercat să o iniţiez, să o dezvolt şi să o pun în practică în instituţiile de cultură din România, în faţa ostilităţii nedezminţite a aparatului refractar la regândirea modalităţilor de funcţionare a instituţiilor publice de cultură, a relaţiei dintre sectorul independent şi cel public, vă prezint demisia mea”.

Alexandrescu a scris că în scurtul mandat a fost preocupat în primul rând să redea Ministerului Culturii "credibilitatea şi importanţa pe care administraţia culturală trebuie să o aibă într-o societate europeană modernă”.

El a enumerat realizările sale, printre care iniţierea grupului de lucru pentru redactarea Codului Patrimoniului, crearea primului mecanism de finanţare prin care statul român poate cumpăra opere de artă românească de pe piaţa liberă prin subscripţie publică, refacerea dosarului pentru înscrierea ansamblului Brâncuşi de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO şi înscrierea sitului arheologic şi natural de la Roşia Montană în Lista Indicativă UNESCO.

Alexandrescu a mai scris că a încercat să aducă o viziune nouă şi să scoată managementul instituţiilor publice de cultură dintr-o stare anchilozată şi letargică.

"Strategia culturală sectorială, legitimarea unor politici culturale pe termen lung au fost şi ele pe agenda prioritară a mandatului. În cele aproape şase luni de ministeriat, am întreţinut o comunicare intensă, zilnică, cu spaţiul public şi partenerii instituţionali, dorind astfel să transparentizez procesul decizional”, a precizat el.

Vlad Alexandrescu speră ca reformele pe care le-a iniţiat să fie continuate.

"Cred că, în situaţia în care forţe dintre cele mai retrograde, ostile schimbării, care se împotrivesc unor mecanisme fireşti de reînnoire şi de întinerire a sectorului artistic şi muzeal din România au devenit atât de sonore în spaţiul public, reforma pe care am început-o este periclitată şi, de aceea, depun în mâinile dvs., domnule prim-,inistru, mandatul meu de Ministru al Culturii”, îşi încheie Alexandrescu mesajul.

+++

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a negat informaţia. El a precizat că au fost mai multe discuţii privind situaţia de la Operă, dar premierul nu i-a solicitat demisia ministrului Culturii.

+++

Alexandrescu urmează să-şi depună demisia în cursul zilei de miercuri. 

Premierul este nemulţumit de faptul că ministrul nu a reuşit să rezolve scandalul de la Opera Română.

Aceasta ar putea fi a treia plecare din Guvern, după Ana Costea de la Muncă şi Aura Răducu de la Fonduri Europene.