Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, își va da demisia la cererea premierului Dacian Cioloș, relatează Digi24, citând surse guvernamentale.

UPDATE

La puțin timp după declarația lui Dan Suciu, Vlad Alexandrescu și-a anunțat demisia pe Facebook: "În fața rezistenței opace la schimbarea structurală pe care am încercat să o inițiez, să o dezvolt și să o pun în practică în instituțiile de cultură din România, în fața ostilității nedezmințite a aparatului refractar la regândirea modalităților de funcționare a instituțiilor publice de cultură, a relației dintre sectorul independent și cel public, vă prezint demisia mea”.

Alexandrescu a scris că în scurtul mandat a fost preocupat în primul rând să redea Ministerului Culturii "credibilitatea și importanța pe care administrația culturală trebuie să o aibă într-o societate europeană modernă”.

El a enumerat realizările sale, printre care inițierea grupului de lucru pentru redactarea Codului Patrimoniului, crearea primului mecanism de finanțare prin care statul român poate cumpăra opere de artă românească de pe piața liberă prin subscripție publică, refacerea dosarului pentru înscrierea ansamblului Brâncuși de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO și înscrierea sitului arheologic și natural de la Roșia Montană în Lista Indicativă UNESCO.

Alexandrescu a mai scris că a încercat să aducă o viziune nouă și să scoată managementul instituțiilor publice de cultură dintr-o stare anchilozată și letargică.

"Strategia culturală sectorială, legitimarea unor politici culturale pe termen lung au fost și ele pe agenda prioritară a mandatului. În cele aproape șase luni de ministeriat, am întreținut o comunicare intensă, zilnică, cu spațiul public și partenerii instituționali, dorind astfel să transparentizez procesul decizional”, a precizat el.

Vlad Alexandrescu speră ca reformele pe care le-a inițiat să fie continuate.

"Cred că, în situația în care forțe dintre cele mai retrograde, ostile schimbării, care se împotrivesc unor mecanisme firești de reînnoire și de întinerire a sectorului artistic și muzeal din România au devenit atât de sonore în spațiul public, reforma pe care am început-o este periclitată și, de aceea, depun în mâinile dvs., domnule prim-,inistru, mandatul meu de Ministru al Culturii”, își încheie Alexandrescu mesajul.

+++

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a negat informația. El a precizat că au fost mai multe discuții privind situația de la Operă, dar premierul nu i-a solicitat demisia ministrului Culturii.

+++

Alexandrescu urmează să-și depună demisia în cursul zilei de miercuri. 

Premierul este nemulțumit de faptul că ministrul nu a reușit să rezolve scandalul de la Opera Română.

Aceasta ar putea fi a treia plecare din Guvern, după Ana Costea de la Muncă și Aura Răducu de la Fonduri Europene.