Ministrul Educației, Adrian Curaj, a declarat marți, că i s-ar fi retras titlul de doctor fostului premier Victor Ponta de către Ministerul Educației dacă s-ar fi putut din punct de vedere legal.

Declarația vine după ce Universitatea din București a retrimis, pentru a treia oară, Ministerului Educației dosarul privind teza de doctorat a lui Victor Ponta, însoțită de solicitarea de retragere a titlului de doctor al fostului premier. 

Întrebat într-o conferință de presă dacă pe baza actualului cadru legislativ se poate ridica de către minister titlul de doctor fostului premier, Curaj a răspuns: "Nu. Dacă se putea, se făcea".

El a spus că Ministerul Educației va consulta cadrul legal și va veni cu un răspuns la solicitarea Universității din București de anulare a titlului de doctor fostului prim-ministru, potrivit Agerpres.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern și o Ordonanță de Urgență care reglementează cum se vor retrage titlurile de doctor, însă acestea nu au ajuns încă pe masa Guvernului.

Cele două documente, care schimbă regulile școlilor doctorale, prevăd că acordarea și retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuțiile instituției organizatoare, adică a universităților.

Însă, titlurile de doctor acordate până acum, prin ordin de ministru, nu vor putea fi retrase de rector, ci tot de ministrul Educației, printr-un ordin. Ceea ce poate face rectorul este să trimită Ministerului Educației decizia de retragere a titlului de doctor împreună cu dosarul realizat de către Comisia de Etică a Universității, scrie Mediafax.

La sfârșitul lunii ianuarie, când ministerul a anunțat cum vor arăta noile reguli, rectorul Universității din București, profesorul Mircea Dumitru, a declarat că universitatea pe care o conduce le va retrage titlurile de doctor demnitarilor care au plagiat în tezele lor de doctorat.

”În cazul în care ordonanța permite rectorului să anuleze diploma de doctor și ordinul (de ministru prin care s-a acordat titlul de doctor), vom face acest lucru", a declarat rectorul Mircea Dumitru.

Fostul premier a reacționat, marți, pe Facebook, la decizia Universității București, comparând situația cu cea din anii '50, când "comuniștii veniți la conducerea Universității din București dădeau afară oamenii pe criterii strict politice!".

El susține că la conducerea instituției se află securiști impuși de fostul președinte Traian Băsescu.

 

În 2011 câțiva securiști au fost impuși de Băsescu la conducerea Universității și de atunci fac același lucru - decizii pe criterii strict politice! (de 4 ani se ocupă DOAR de teza mea începută în 1999 și finalizata în 2003, cu un subiect "Curtea Penala Internațională" pe care DOAR eu l-am tratat în acei ani. Au făcut o Comisie DOAR pentru mine și cer retragerea unui titlu obținut legal DOAR pentru mine),

a scris Ponta.

 

El este convins că va câștiga în justiție, dar își exprimă regretul că România are în 2016 "metode și mentalități tipice anilor '50, că instituții fundamentale sunt conduse de oameni «dirijați» de propriile lor slăbiciuni și «schelete din dulap»".

În decembrie 2014, Victor Ponta a anunțat că renunță la titlul de doctor.

Pe 16 decembrie 2014, Ponta a scris, pe Facebook, că a trimis o scrisoare către rectoratul Universității București prin care îl informa pe rector că a decis să renunțe la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București.

"Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. (...) După ce voi părăsi viața politică îmi doresc să inițiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment", a mai scris Victor Ponta.

Pe 25 februarie 2015, Camera Deputaților a votat Legea de adoptare a OUG 94/2014 din care s-a eliminat prevederea privind renunțarea unilaterală la titlul de doctor.

Întrebat după vot dacă își menține decizia de a renunța la titlu, Ponta a replicat: "Păi, dacă nu îmi mai dă voie legea?".