Premierul Nicolae Ciucă a participat joi la videoconferința cu prefecții, împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, în perspectiva pregătirii structurilor guvernamentale din teritoriu pentru perioada sărbătorilor.

Șeful executivului a transmis că provocările imediate sunt legate de pandemia COVID-19 și condițiile meteo, fiind necesară anticiparea situațiilor în care este nevoie de intervenție și sprijin din partea autorităților.

”Trebuie să fim la datorie pentru cetățeni, inclusiv în perioada sărbătorilor. Și noi, la Guvern, și dumneavoastră, în teritoriu. Este important să ne coordonăm acțiunile, astfel încât structurile teritoriale ale guvernului să poată fi sprijinite de la nivel central. Apreciez și vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut și am convingerea că lucrurile se vor desfășura bine în continuare”, a afirmat prim-ministrul.

Ministrul Lucian Bode a declarat că ne aflăm într-o perioadă de acalmie, dar măsurile de limitare a răspândirii COVID-19 sunt necesare pentru a răspunde eficient viitorului val pandemic care, din estimările specialiștilor, va avea un impact mai mare comparativ cu valul 4.

"Conform tuturor estimărilor specialiștilor, valul 5 va veni în maximum trei săptămâni", a anunțat Bode.

El a mai spus și că, din analiza datelor, se observă faptul că media zilnică a persoanelor carantinate venite din afara țării este de aproximativ 14% în ultimele șapte zile.

"Să nu uităm că la acestea se adaugă persoane deja carantinate la nivel național, ceea ce ridică numărul total doar în momentul de față la peste 100.000 de persoane care intră în aria de verificare a structurilor Ministerul Afacerilor Interne. Chiar dacă în ultimele trei zile am observat o descreștere a ratei de carantinare pentru persoanele care intră în țară, aș vrea să subliniez că în ultimele șapte zile am avut medii zilnice ale persoanelor carantinate situate între 11 și 18%, ceea ce nu este puțin deloc. Pe situațiile pe care le avem până astăzi estimăm că numărul celor carantinați la nivel național va depăși 115.000 de persoane, ceea ce înseamnă un volum mare de muncă pentru structurile noastre", a continuat Lucian Bode.