Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, a declarat vineri, pentru Digi24, că s-a dus la DNA "din proprie inițiativă", după ce a fost acuzat că are "relații neprincipiale" cu un cetățean din Satu Mare.

UPDATE

Ministerul Dezvoltării precizează că ministru Ion Ștefan s-a prezentat la DNA pentru a clarifica situația HG 793/20 decembrie 2019, privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru Consiliul Județean Satu Mare.

"Ion Ștefan nu a fost citat de DNA și nu a făcut plângere penală. Demersul său a fost menit să clarifice acuzațiile aduse în spațiul public de adversarii politici de la PSD, fără bază reală, care spun că ar fi adus prejudicii bugetului de stat prin alocarea de fonduri pentru achiziția sediului Bibliotecii din Satu Mare. Demnitarul a precizat clar că este dispus să renunțe la imunitate pentru a se supune rigorilor legii, dacă organele de anchetă solicită acest lucru. Ministrul lucrărilor publice adaugă faptul că nu acționează pe baza niciunei înțelegeri cu terți pentru administrarea banului public, mandatul său ca ministru bazându-se pe bună credință și corectitudine", a transmis instituția.

Ministerul Dezvoltării mai precizează că vor continua controalele dispuse de ministru pentru a se verifica bunul mers al proiectelor prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL),  "chiar dacă cei care s-au obișnuit până acum să își bată joc de banul public se arată atât de deranjați". 

***

„Eu personal m-am prezentat din proprie inițiativă. Am spus aseară într-o emisiune că dimineață mă voi prezenta la ora 8 (...) pentru a mă pune la dispoziția organelor de anchetă și l-am invitat și pe domnul Dan (Radu Cristescu, n.red.) să ne întâlnim la DNA, să punem cărțile pe masă pentru a vedea care e situația. Eu sunt un ministru care nu pot fi acuzat și nu suport să fiu acuzat de corupție într-un fel sau altul”, a spus Ion Ștefan.

El a explicat și motivul pentru care a decis să meargă în fața procurorilor anticorupție.

„În cadrul unei emisiuni, aseară, dl. Cristescu m-a acuzat că aș avea relații neprincipiale cu un cetățean din Satu Mare care a făcă o tranzacție cu CJ Satu Mare, consiliul județean care a primit printr-o Hotărâre de Guvern 974 o sumă de bani de la guvern pentru cumpărarea bibliotecii județene din Satu Mare. De aici că tranzacția de la Satu Mare s-a făcut nu știu cum... Eu nu am fost în emisiune, ce am înțeles prin telefon, eram acuzat că sunt într-o relație neprincipială cu unul dintre acționari”, a adăugat ministrul Dezvoltării.

Ion Ștefan a mai precizat că, pentru a lămuri situația, l-a invitat la DNA pe omul de afaceri, iar dacă acesta "are cea mai mică informație că eu aș avea vreo legătură cu acest caz, atunci sunt dispus să renunț la imunitate și să se facă lumină”.