Noul ministru al Digitalizării, Florin-Claudiu Roman, deține în CV lucrarea „Teoria sistemelor informaționale”, despre care susține că a scris-o și a apărut la Editura Academiei Române, în 2006.

Florin Roman a făcut câteva precizări după publicarea materialului: nu a scris o carte, ci un material într-o revistă, dar nu mai găsește revista.

Postarea ministrului de pe pagina lui de Facebook:

În urma unor articole apărute īn presă, doresc să fac următoarele precizări:

- se creează o confuzie între publicarea unei cărții și o lucrare de cercetare științifică, care poate fi publicată în literatura de specialitate;

- de asemenea, se creează o confuzie între o lucrare de cercetare, din 2006, și o carte publicată in 2009, cu teme asemănătoare;

- lucrarea menționată în CV-ul meu este rezultatul unor întâlniri și discuții zilnice, din perioada 2004-2006, cu profesorul conferențiar universitar dr Titi Paraschiv, care, de altfel, a confirmat public acest lucru;

- admit faptul că nu am regăsit după 15 ani revista unde a fost publicată lucrarea respectivă, motiv pentru care am adresat rugămintea domnului profesor Paraschiv să mă ajute în a căuta, în arhiva personală a domniei sale, lucrarea invocată.

Am ținut să fac precizările necesare pentru corecta informare a opiniei publice.

+++

Absolvent de economie, contabilitate și de ”Apărare și securitate națională”, această carte reprezintă singura legătură a sa cu domeniul Digitalizării. Volumul nu poate fi găsit nici la editură, nici la Biblioteca Națională, iar ministrul susține la cererea Libertatea că nu l-a găsit, într-o săptămână de căutări, nici acasă, la Alba Iulia. În schimb, există o carte cu același titlu, apărută la aceeași editură, dar cu autori diferiți, fără politicianul liberal printre ei, informează Libertatea.ro.

Politicianul liberal Florin-Claudiu Roman, 47 de ani, a fost numit ministrul digitalizării în Guvernul Ciucă. Potrivit CV-ului, este absolvent de economie, la „Babeș-Bolyai” în Cluj, contabilitate la o facultate privată, apoi a făcut un master în psihologie tot la privat, la „Titu Maiorescu”, și cursuri de ”Specializare în apărare și securitate națională” la Colegiul Național de Apărare. A lucrat în departamentul de marketing al companiei de presă Mediafax la Alba Iulia. Apoi a făcut parte din diverse cabinete sau consilii de administrație ale companiilor unde statul deține acțiuni, din zona gazelor, industriei auto și băncilor. 

Legătura ministrului cu domeniul digitalizării este dată de lucrarea trecută în CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaților „Teoria sistemelor informaționale”, Editura Academiei Române, 2006

O documentare Libertatea nu a găsit nicio dovadă că această lucrare există. Titlul nu apare nici la Editura Academiei Române, nici la Biblioteca Națională a României, unde fiecare editură trimite mai multe exemplare de cărți, editura nu o cunoaște, profesorul lui Roman nu-și amintește de o asemenea carte, iar ministrul Florin Roman nu o mai găsește.

Ce spune Editura Academiei Radu Popescu, directorul Editurii Academiei Române, a confirmat într-o discuție cu Libertatea:

Că toate titlurile care apar la Editura Academiei Române sunt trimise și la Biblioteca Națională a României;

Că există, la Editura Academiei Române, o lucrare cu acest nume, „Teoria sistemelor informaționale”, dar semnată nu de Florin Roman, ci de alți 4 autori: Titi Paraschiv, Mihai Bălan, Victor Valeriu Patriciu, Viorel Iulian Tănase. Editorul a menționat că nu poate verifica în amănunt dacă numele lucrării este doar un capitol dintr-o carte apărută în 2006, „pentru că există foarte multe titluri de cărți apărute în acel an”. 

„Însă, în cazul în care era vorba nu de o lucrare, ci de un singur capitol dintr-o carte/revistă, autorul trebuia să adauge la CV și numele acesteia”, a spus Radu Popescu.

Citește integral materialul pe Libertatea.ro