Ministerul Educației a modificat joi modul în care profesorii pot încheia mediile elevilor, în contextul grevei generale din educație.

Astfel, prin ordin de ministru, care a fost trimis joi spre publicare în Monitorul Oficial, s-a decis ca în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.

De asemenea, în anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală.

"Referitor la oportunitatea modificărilor aduse Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, precizăm că acestea au fost făcute în interesul elevilor, în contextul în care procentul de participare la protestul personalului din învățământ este diferit, de la o unitate de învățământ la alta", a transmis Ministerul Educației.

Modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situației școlare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.

Prevederea referitoare la eliminarea obligativității validării situației în Consiliul profesoral reprezintă o măsură de simplificare a procedurilor la nivelul unităților de învățământ, în contextul perioadei scurte de timp rămase până la finalizarea cursurilor, a mai explicat ministerul condus de Ligia Deca.

Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul National Andrei Saguna din Brașov, a declarat pentru Edupedu.ro că "nu poți să schimbi un ordin de ministru, în plină grevă, de tipul pumnului în gură”.

"Aici sunt două aspecte. Eu mă refer acum la aspectul formal. Era logic să facă chestia aceasta, pentru că altfel ar fi fost destul de mulți elevi care ar fi fost afectați negativ. Deci, aspectul acesta, care este pur formal, era logic. Eu îl anticipam demult. Sunt absolut convins că, dacă era doar semestrul al II-lea, ei ar fi dat ordin ca să se încheie cu o singură notă sau fără note, cum a fost în pandemie, știți. Aspectul formal este logic, din punctul ăsta de vedere, pentru că ei au pe cap și grija aceasta a încheierii mediilor și a intrării elevilor în examene.Aspectul moral este îndoielnic, pentru că nu poți să schimbi un ordin de ministru, în plină grevă, de tipul pumnului în gură. Nu e deloc în regulă ce au făcut, pentru că au dat-o în plină grevă”, a spus cadrul didactic.