Mircea Dumitru, ministrul Educației, consideră că ar trebui să se revină la regula care interzicea rectorilor de universități să ocupe funcții politice sau să fie parlamentari.

”La un moment dat era interzis ca rectorul să aiba funcție politică. S-a revenit asupra acestei interdicții și a fost eliminată. Eu cred că este nociv ca ei să fie politicieni activi. Este o invitație permanentă la coruperea sistemului”, a declarat, joi seara, la Digi 24, ministrul Educației.

”Nu ai timp să faci serios politică și nici să conduci o universitate. Nu zic să se interzică dreptul oamenilor de a face politică. Dar aceste lucruri trebuie făcute cu măsură. Cineva care are o funcție politică importantă va transforma universitatea într-o cutie de rezonanță a unor idei politice. Universitatea trebuie să fie mediul în care se dezvoltă spiritul liber. Mi se pare complet greșit să acceptăm acest cumul de funcții, cum ar fi rector și membru marcant sau din conducerea unui partid politic. Ține de sănătatea sistemului să separăm aceste planuri”, a mai spus Mircea Dumitru.

În ceea ce-l privește, Dumitru a precizat că odată cu preluarea funcției de ministru al Educației s-a suspendat din calitatea de rector al Universității București.

Cel mai cunoscut caz de rector politician este cel al Ecaterinei Andronescu. În perioada în care a fost rector al Universității Politehnice București, aceasta a fost și senator și vicepreședinte PSD.

Un alt exemplu este cel al actualului primar al municipiului Timișoara. Nicolae Robu a cumulat funcția de rector al Universității Politehnice cu cea de senator din partea PNL.