Senatorul PSD Vasile Dîncu a explicat joi că, dacă ministrul Educației, Ligia Deca, nu va reveni asupra deciziei de a-i retrage atribuțiile secretarului de stat Florin Lixandru, social-democrații sunt "obligați" să-i ceară demisia din funcție.

"Am constatat cu stupefacție un comportament greu de înțeles al ministrului educației, doamna Ligia Deca, în ceea ce privește atitudinea față de partenerii de coaliție și față de beneficiarii și actorii din sistemul educațional. La nivelul PSD, am avut încă de la început dorința de a lucra onest, într-un efort partenerial comun, în grupurile stabilite la nivelul partidelor din coaliție, la optimizarea proiectelor de legi ale educației. Încercarea de a trece legile printr-o consultare formală cu partidele din coaliție, ”în două zile”, ne-a pus în situația de a cere mai mult timp pentru analize aprofundate și pentru consultarea oamenilor și organizațiilor din sistemul educațional. Cred că aceasta este calea responsabilă pentru aceste legi vitale pentru viitorul României și susținem, în continuare, că legile educației nu pot fi dezbătute, nici măcar în coaliție, în regim de urgență", a scris Vasile Dîncu pe pagina lui de Facebook.


El a mai spus că nu poate înțelege secretomania legată de legile educației și nici disprețul pentru dialog și colaborare.

"Acțiunea de retragere a atribuțiilor Domnului secretar de stat Florin Lixandru pentru delict de opinie, este un act de autoritarist și totalitar care aduce aminte de vremuri pe care le credeam demult apuse. Acest abuz de putere al unui proaspăt și în același timp tânăr ministru ne aduce în atenție necesitatea de a ne gândi inclusiv la modificări privind funcționarea guvernului și exercitarea răspunderii ministeriale. Exercitarea unei înalte demnități, cum este cea de ministru, are nevoie de exercitarea autorității, dar în același timp nu poate să se exercite de maniere discreționare sau după criterii de simpatii politice. Cred că Doamna Ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului și să renunțăm la colaborarea cu echipa sa, adică să-i retragem și noi - PSD - atribuțiile delegate prin votul pentru această echipă de guvernare", a mai scris acesta.

Printre altele, Dîncu a mai adăugat că opinia publică și mediul educațional așteaptă din partea Ligiei Deca un răspuns cu privire la stadiul implementării acestor elemente de reformă din România Educată și din PNRR, o organizare eficientă, pragmatică și rapidă pe aceste proiecte.

"Concentrarea pe o reformă fundamentală și structurală a educației, care ar trebui să se facă prin dialog și prin consultare publică, este o țintă falsă sau o neînțelegere. De fapt, senzația mea este că se trage de timp cu motivația că nu avem noi legi ale educației. Fidelitatea pentru România Educată cred că trebuie probată nu prin gesturi autoritariste, ci prin acțiune pragmatică, dinamism și înțelegerea urgenței. Dacă Doamna Ministru sau oricine din Ministerul Educației dorește să se consulte și cu echipa PSD suntem deschiși să sprijinim acest proces de implementare a țintelor din PNRR, dar este nevoie de acțiune guvernamentală susținută, de dialog și efort continuu", a mai completat senatorul.