Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat, joi, că demisionează. Iordache susține că decizia îi aparține, dar și premierul Grindeanu a declarat anterior că îl demite dacă nu demisionează. OUG 13 a fost cel mai important proiect al lui Iordache.

update Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, va fi ministrul interimar la Ministerul Justiției. Aceasta îi va lua locul lui Florin Iordache, care a demisionat în cursul zilei de joi. Interimatul de la Ministerul Justiției poate fi asigurat de către Ana Birchall timp de maximum 45 de zile, timp în care premierul va veni cu o nouă propunere pentru portofoliul Justiției.

Premierul Sorin Grindeanu i-a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerea.

Cine este Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, propusă de către premierul Grindeanu pentru funcția de interimar la Ministerul Justiției.

+++

"Am hotărât să-mi înaintez demisia din funcția de ministrul al Justiției", a declarat Iordache, la Palatul Victoria, după ședința de guvern.

Florin Iordache a susținut că toate inițiativele pe care și le-a asumat au fost "legale și constituționale".

"De când am venit la Ministerul Justiției, mi-am propus și am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente și destul de sensibile. Așa cum ați văzut și dumneavoastră, toate inițiativele asumate sunt legale și constituționale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiției, iar acum sunt în dezbatere parlamentară. Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcția de ministru al Justiției", a declarat Florin Iordache, la Palatul Victoria.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, că va anunța decizia sa în privința lui Florin Iordache după ședința de joi a Guvernului: "O să am o discuție cu dânsul în seara asta sau mâine dimineață, iar mâine, după ședința de Guvern, mâine după-masă, o să vă anunț ce decizie am luat. (...) Decizia mea e luată".

Grindeanu a spus că a avut discuții și cu reprezentanții PSD cu privire la situația ministrului Florin Iordache.

"Este un Guvern (...) politic, dar există momente în care fiecare dintre noi trebuie să luăm decizii. Am avut discuții cu liderii politici. Liderii politici și-au spus — (...) unii dintre ei — punctul de vedere. (...) Această primă discuție pe care o aștept din partea domnului Iordache, de data asta mai mult și pe ceea ce s-a întâmplat prin decizia Curții Constituționale și pe ceea ce se va întâmpla și mâine, dar nu schimbă în niciun fel decizia", a precizat premierul, potrivit Agepres.

OUG 13, cea care modifică legile penale în favoarea politicienilor și clientelei lor politice, a dat naștere unor mișcări de stradă fără precedent în România.

Sute de mii de români au ieșit în stradă în zeci de orașe din întreaga țară, protestând împotriva atacului de pe 31 ianuarie, comis noaptea, deși premierul Grindeanu a promis anterior că nu le va adopta, mai ales noaptea.

OUG 14 a fost emisă ulterior, la presiunea străzii și a oficialilor europeni și americani, care au cerut guvernului să continuie lupta împotriva corupției, să nu slăbească statul de drept și, direct, să anuleze OUG 13.