Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că a discutat cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, despre demararea unor controale la nivel național cu scopul de a preveni alte explozii ca cele de la Petromidia sau Azomureș.

"Azi dimineață (miercuri - n.r.) am avut o discuție cu Lucian Bode și i-am propus demararea unei anchete de mare amploare la toate unitățile de producție din țară asemănătoare Azomureșului. Este pentru a treia oară în decursul unei săptămâni când a avut loc o explozie, motiv pentru care cred că este necesară o investigație de mare amploare, efectuată de către Garda de Mediu, Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor (ISCIR) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), pentru a identifica sursele potențiale de pericol și pentru a ne asigura că sunt respectate legile în vigoare și sunt aplicate tehnici potrivite", a declarat ministrul Mediului.

În legătură cu explozia de la Azomureș, acesta a afirmat că este important de reținut că APM Mureș a monitorizat continuu concentrația de amoniac cu autolaboratorul din dotare și nu s-au înregistrat creșteri ale concentrației.

O explozie urmată de incendiu a avut loc de marți spre miercuri noaptea la stația de amoniac 3 din cadrul Combinatului Chimic Azomureș. În urma exploziei, un bărbat a suferit o fractură de mână.

Vineri, un eveniment similar a avut loc la o instalație de la Rafinăria Petromidia din Năvodari, în urma căreia a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Un bărbat de 32 de ani a murit, în timp ce alte cinci persoane au fost rănite.