Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a afirmat luni, într-o conferință de presă, că este adeptul programelor de susținere pentru proprietarii de mașini, dar și al unui alt tip de aplicare a impozitelor locale în cazul mașinilor vec

"Interdicțiile sunt foarte greu de justificat din punct de vedere juridic. România a pierdut procese la Curtea Europeană de Justiție pe taxa auto tocmai pentru că ele, juridic, nu au fost fundamentate cum trebuie. Eu sunt adeptul programelor de susținere pentru proprietarii de mașini și în contrapartidă să existe poate un alt tip de aplicare a impozitelor locale în cazul acelor mașini (vechi, n.r.). Ele trebuie să vină, din punctul meu de vedere, în paralel. Trebuie să creăm alternative pentru cetățeni, nu numai sancțiuni și impozitări mai mari", a afirmat Tanczos, citat de Agerpres.

Săptămâna trecută, ministrul Mediului a menționat că o măsură privind mașinile mai vechi de 15 ani va exista probabil în cel mai scurt timp, în condițiile în care inclusiv Comisia Europeană insistă pentru măsuri destinate reducerii vârstei parcului auto.

"Inclusiv Comisia Europeană ne forțează să luăm măsuri pentru reducerea vârstei parcului auto. Este o decizie asumată la nivelul Guvernului, odată cu negocierea PNRR (planul Național de Redresare și Reziliență - n. r.). Comisia ne-a recomandat să găsim o soluție pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Este o măsură asumată de Guvern prin faptul că am mers mai departe pe această linie cu infrastructura de transport finanțată parțial prin PNRR și o asumare de reformă în acest domeniu. Va exista pentru mașinile mai vechi de 15 ani cu siguranță o măsură într-un timp relativ scurt. Se discută acum la nivel guvernamental cu ministerele de resort care ar fi varianta", a spus Tanczos la TVR1, întrebat despre o posibilă viitoare taxă auto.

De la 1 februarie 2017, taxa auto a fost eliminată, iar toți cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor urmau să-și primească banii înapoi de la stat.

Pe data de 9 septembrie 2019, Ministerul Finanțelor Publice (MFP), prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), anunța că a restituit taxe auto (taxa auto pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu) tuturor contribuabililor români care au depus documentații complete. Potrivit datelor de la momentul respectiv, începând din 2017, ANAF a restituit taxe auto în valoare totală de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri depuse și aprobate.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcție de trei variabile: vechimea mașinii, tipul de catalizator (euro) și capacitatea cilindrică a mașinii.

Din 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a mașinii.