Impactul bugetar pentru majorările salariale și primele decise de Guvern pentru a pune capăt grevei generale din educație se ridică aproape la 3 miliarde de lei până la finalul anului.

În briefingul de presă de luni, ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost întrebat de unde ia Guvernul acești bani, însă nu a știut să răspundă.

"S-a decis foarte clar că va fi suplimentat la rectificare bugetul Ministerului Educației și vor fi asigurate aceste sume", a spus el.

Un jurnalist a insistat să afle de unde vor veni banii, iar Budăi a replicat: "Să ajungem la rectificare și veți regăsi în rectificarea respectivă sursa banilor".

Marius Budăi s-a și victimizat după ce a fost întrebat dacă greva poate fi reluată, în condițiile în care sindicatele nu vor considera acceptabilă forma OUG.

"Noi suntem într-o perioadă foarte dificilă și eu nu știu dacă dvs. aveți copii, dar dacă ați avea un copil în clasa a VIII-a, cum am eu, cred că ar trebui să fim mult mai echilibrați. Înțeleg curiozitate dvs. de presă, dar eu cred că ar trebui să fim mult mai echilibrați în această perioadă din respect și pentru cei (cele - n.r.) peste 300.000 de cadre didactice care lucrează în sistemul național de învățământ, dar și pentru cei peste 3 milioane de copii și părinții lor. Cred că trebuie să acționăm mai mult și să fim un pic mai prudenți în ceea ce spunem. Dacă vreți cu acest lucru, cu și dacă și dacă și dacă nu mai terminăm nici la 31 decembrie", a răspuns ministrul.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat în același briefing de presă că primele de carieră vor fi acordate din fonduri europene până în 2027.