Sindicatul Național Sport și Tineret (SNST) susține că a intrat în posesia unor documente care arată modul în care au fost acordate premierile pentru sportivii și antrenorii care au participat la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020.

În condițiile în care Ministerul Sportului, Eduard Novak, a anunțat public atât în decembrie 2021, cât și în decembrie 2022 că a obținut de la Guvern bugete majorate, record față de anii precedenți, Sindicatul a verificat documentele referitoare la alocările bugetare la toate capitolele, solicitările, fundamentarea și modul de acordare a sumelor respective.

Astfel, din verificările făcute, procedura prin care Ministerul Sportului a făcut premierea rezultatelor obținute la Jocurile Paralimpice organizate la Tokyo – Japonia, în 2021, sub autoritatea Comitetului Internațional Paralimpic (IPC), la care România este afiliată prin Comitetul Național Paralimpic (CNP), arată că ministrul l-a premiat pe tatăl său, Novak Karoly, cu 112.000 de euro.

SNST mai spune și că, deși în luna august 2021 Novak Karoly nu făcea parte din lotul național de ciclism pentru jocurile paralimpice, în mod surprinzător, două luni mai tărziu, pe statul de premiere și pe nota de fundamentare prin care au fost acordate premiile acesta apare ca antrenor principal – ciclism, iar Valoppi Cristiano apare ca antrenor secund.

"Este, așadar, mai mult decât evident faptul că ministrul sportului Novak Carol-Eduard s-a folosit de funcția deținută, pentru a-l adăuga pe statul de premiere al Ministerului Sportului pe tatăl său, numitul Novak Karoly, ca antrenor principal, pentru a se asigura că acesta va primi un premiu în suma maximă ce s-a acordat de 554.344 lei (112.000 euro), împotriva deciziei Biroului Federal al Comitetului Național Paralimpic, care nu l-a nominalizat pe Novak Karoly nici măcar pe funcția de antrenor secund", transmit sindicaliștii.

SNST solicită Agenției Naționale de Integritate, dar și Corpului de Control al prim-ministrului să dispună verificarea situațiilor create la Ministerul Sportului privind incompatibilitatea, abuzul în serviciu și conflictul de interese din procedurile de premiere, dar și cu privire la respectarea condițiilor egalității de șanse pentru sportivi și colectivele tehnice, dacă toți au primit același tratament sau dacă pentru unii s-a acordat premierea la nivelul maxim, iar pentru alții recompensele nu au mai fost alocate niciodată.

Novak Karoly a mai fost implicat în trecut într-un scandal legat de premieri, când a apărut pe ștatul de plată al Federației Române de Kaiac-canoe, de unde a încasat o primă de 156.579 de lei, pentru Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro 2016, scria Libertatea, care a preluat informația apărută pe blogul jurnalistului Lucian Oprea.

Contactat de Libertatea, Eduard Novak, președinte FR Ciclism la vremea respectivă, a fost ofensiv, nefiind dispus să lămurească dacă acel Novak este el sau o altă persoană: ”Și, care e problema? Nu mă interesează subiectul. Sunați la federațiile sportive și vedeți dacă sunt sunt eu acel Novak sau nu”.