Ministrul Sportului, Eduard Novak, a fost chemat în Parlament să răspundă acuzațiilor de conflict de interese.

Grupul USR din Camera Deputaților a depus solicitare la Biroul Permanent pentru ca ministrul Sportului să vină luni, 20 martie, la Ora Guvernului.

Solicitarea USR a fost aprobată, drept pentru care Eduard Novak este așteptat să dea explicații despre modul în care Ministerul acordă premiile și rentele viagere și cum previne conflictele de interese în beneficiu propriu sau beneficiul rudelor de gradul, clarificarea modului în care s-a implicat Ministerul Sportului în alegerile interne ale federațiilor naționale și amânarea nejustificată a legii pentru susținerea sportivilor juniori care trebuiau să primească bani pentru echipamente, transport și mâncare.

Solicitarea USR vine după ce Sindicatul Național Sport și Tineret (SNST) susține că a intrat în posesia unor documente care arată modul în care au fost acordate premierile pentru sportivii și antrenorii care au participat la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020.

"Este, așadar, mai mult decât evident faptul că ministrul sportului Novak Carol-Eduard s-a folosit de funcția deținută, pentru a-l adăuga pe statul de premiere al Ministerului Sportului pe tatăl său, numitul Novak Karoly, ca antrenor principal, pentru a se asigura că acesta va primi un premiu în suma maximă ce s-a acordat de 554.344 lei (112.000 euro), împotriva deciziei Biroului Federal al Comitetului Național Paralimpic, care nu l-a nominalizat pe Novak Karoly nici măcar pe funcția de antrenor secund", transmit sindicaliștii. (Detalii)

Într-o declarație pentru G4Media, cabinetul ministrului Novak recunoaște că tatăl acestuia nu a fost prezent la Tokyo, dar susține că premierea lui a fost legală

„Tatăl ministrului Novak a fost premiat, dar a fost premiat dintotdeauna, e antrenor emerit în ciclism. La Tokyo nu a făcut deplasarea, într-adevăr, pentru că nu au fost disponibile locuri. A fost premiat, dar totul s-a făcut conform legii. La canotaj, de exemplu, ar trebui să meargă zeci de antrenori la olimpiadă, dar nu sunt locuri pentru toți. Legea nu prevede însă că nu trebuie să fie premiați doar pentru că nu au participat la Olimpiadă. Le este premiată întreaga activitate. Nu e nimic în neregulă acolo”, a transmis Ministerul Sportului.