Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, își va înainta joi demisia din funcție. Îniante, acesta a reclamat nereguli în derularea contractului de proiectare și execuție a Magistralei 5 de metrou din Drumul Taberei, dar și la CFR.

UPDATE În jurul orei 11.30, ministrul Lucian Șova și-a depus demisia din funcție. El s-a întânit cu premierul înaintea ședinței comune între Guvernele de la București și Chișinău.

Miercuri, Șova a spus că: ”Dacă CEX sau președintele partidului îmi vor cere public demisia, o voi scrie imediat".

Lucian Șova își va înainta demisia premierului Viorica Dăncilă, transmite Agerpres, citând surse guvernamentale.

Înainte de a-și anunța demisia, ministrul a transmis un comunicat de presă în care semnala posibile fraude care vizează nerespectarea prevederilor legale și contractuale în derularea contractului de proiectare și execuție a Magistralei 5 de metrou din Drumul Taberei.

Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, Lucian Șova, a efectuat verificări la Metrorex, care au vizat respectarea prevederilor legale și contractuale în derularea contractului de proiectare și execuție a Magistralei 5 de metrou- Drumul Taberei- Pantelimon. Tronson 1. Drumul Taberei-Universitate. Secțiunea Râul Doamnei- Hașdeu (Opera)-Structura de rezistență, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Sursa citată mai menționeză că verificările au fost efectuate în perioada 22-31.08.2018.

"În urma controlului au fost constatate deficiențe în implementarea proiectului care au condus la întârzieri în derularea contractului dar și la suplimentarea costurilor pentru Metrorex. În urma controlului efectuat rezultă indicii cu privire la existența unor nereguli și/sau posibile fraude în implementarea Proiectului așa cum sunt ele definite în Ordonanța de urgență nr. 66/2011, privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora", mai menționează sursa citată.

De asemenea, Șova susține că raportul arată că valoarea contractului a fost subestimată la lansarea procedurii de achiziție iar în derulare au intervenit majorări substanțiale ale valorii acestuia, informații ce reprezintă indicii de fraudă. 

"Având în vedere prevederile legale, precum și faptul că proiectul este finanțat din fonduri ale Uniunii Europene, organele de control consideră necesară sesizarea Departamentului pentru lupta Antifraudă-DLAF, pentru cercetarea și luarea măsurilor", menționează instituția.

Nereguli la CFR

"Corpul de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Șova, a constatat, în urma unor verificări la Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" S.A, că instituția ar fi pierdut un posibil profit în valoare de peste 19 milioane de lei, în urma unei licitații pentru transport de cărbune.Societatea CFR Marfă a participat la licitația organizată de Complexul Energetic Oltenia având ca obiect transportul de cărbune. Comisia de licitație a prezentat o singură ofertă, potrivit documentelor puse la dispoziția organelor de control, deși putea să reoferteze, de mai multe ori, în interesul companiei", se arată într-un alt comunicat de presă al instituției.

Ministerul Transporturilor informează că au fost create premisele necesare adjudecării în favoarea contracandidatului companiei de stat, iar Corpul de Control a transmis organelor competente să evalueze dacă această acțiune reprezintă un prejudiciu pentru CFR Marfă.