Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu va fi demis de premier după accidentul care a avut loc la Mina Jilț din județul Gorj, soldat cu trei morți și mai mulți răniți.

La începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Nicolae Ciucă a transmis condoleanțe și întreaga sa compasiune familiilor celor trei muncitori și ale celor care au fost răniți.

"Încă din primul moment, am decis ca autoritățile să se deplaseze la fața locului, am transmis ministrului energiei să se deplaseze urgent în județul Gorj și să facă analiza și să ia primele măsuri la fața locului. În acest moment, atât Ministerul Energiei, cât și Ministerul Muncii, prin Inspecția Muncii, vor continua activitatea de verificare și cercetare a cauzelor producerii accidentului și, până săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, îmi vor prezenta primele date, concluzii și măsuri atât împotriva celor care se fac vinovați de producerea accidentului, cât și măsuri concrete pentru ceea ce înseamnă îmbunătățirea condițiilor de muncă în Complexul Energetic Oltenia", a transmis premierul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a fost întrebat ulterior ședinței de Guvern dacă este luată în calcul și o eventuală plecare din Guvern a lui Virgil Popescu.

"N-aș vrea să vorbesc despre decizii personale. (...) în funcție de rezultatul acestor evaluări și în funcție de cum va arăta această, dacă vreți, înlănțuire a responsabilităților, nu putem exclude la acest moment nicio opțiune, dar este prematur, pentru că în acest moment toate aceste responsabilități trebuie să se reflecte în realitatea care va fi constatată în teren. Prioritatea la acest moment a fost luarea celor mai rapide măsuri pentru a asigura intervenția autorităților în cazul care s-a petrecut ieri. În această a doua etapă, se evaluează responsabilitățile pe lanțul ierarhic în legătură cu acest accident. Și, la finalizarea acestor proceduri vom fi în măsură, la nivelul Guvernului, să prezentăm inclusiv această zonă de responsabilitate care să antreneze și decizii", a spus Cărbunaru.

La câteva ore după, același Cărbunaru a transmis presei: "Chestiunea responsabilităților privind tragicul accident de la CEO Oltenia va fi stabilit in urma anchetei judiciare si pe baza concluziilor echipelor de verificare. Orice masuri, indiferent de nivelul de responsabilitate vor fi luate, vor tine cont doar de aceste elemente. Pentru a evita interpretări eronate ale situației de fapt la nivelul Guvernului, la acest moment, nu se pune problema demisiei sau demiterii vreunui membru al Cabinetului."

Complexul Energetic Oltenia a anunțat miercuri dimineață schimbarea din funcție a directorilor direct răspunzători, pe cale ierarhică, de activitatea Carierei Jilț Sud, unde marți a avut loc un accident în urma căruia trei persoane au decedat și alte 10 au fost rănite, conform Agerpres.

Marți seară, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ajuns în Gorj, la Cariera Jilț Sud și apoi la Prefectură, unde, după ce a discutat cu reprezentanții unității miniere și cu autoritățile locale, a solicitat, de urgență, demiterea a trei directori din cadrul companiei, direct răspunzători de activitatea carierei - șeful sucursalei miniere, cel al exploatării și al carierei.


Polițiștii au stabilit faptul că marți, în jurul orei 13,30, un bărbat, de 51 de ani, angajat al unei societăți comerciale, în timp ce conducea o autoutilitară în incinta Carierei Jilț, în care erau transportați angajați ai carierei miniere, a pierdut controlul autovehiculului la trecerea peste un pod amenajat peste benzile transportoare, răsturnându-se la o diferență de circa 3 metri de sol. 

Tot marți, G4Media.ro scria că premierul Nicolae Ciucă ia în calcul remanierea ministrului Energiei, Virgil Popescu, după accident.

Ciucă ar fi cerut deja demisii la vârful CE Oltenia și acordarea de despăgubiri pentru familiile celor trei morți și celor zece răniți de la cariera Jilț, potrivit surselor citate de G4Media.ro.