Actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, este prima opțiune pentru alegerile prezidențiale, din postura de candidat independent, având aproximativ un sfert din intențiile de vot.

El este urmat în ordine de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Șoșoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloș, Kelemen Hunor, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Același sondaj indică faptul că 57,2% dintre cei chestionați declară că în mod sigur vor merge la vot. Sondajul incluide și întrebări referitoare la variante pentru turul al ll-lea al scrutinului prezidențial, liderul AUR George Simion fiind învins într-un scrutin în care contracandidați ar fi Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă. O altă variantă este cea a unui tur ll cu Emil Boc, care l-ar învinge la un scor strâns pe Marcel Ciolacu, dar ar fi depășit clar într-o cursă cu Mircea Geoană.

”Concluziile principale pe care le putem observa din aceste date sunt: preferința în premieră pentru un candidat independent care modifică semnificativ performanța celorlalți candidați susținuți de un partid”, subliniază directorul general al INSCOP Research, Remus Ștefureac.

La întrebarea ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, cât de sigur sunteți că ați merge să votați ? (% total eșantion)”, 16,9% au răspuns ”sigur, nu”, iar 57,2% au răspuns ”sigur, da”.

În ceea ce privește opțiunile pentru alegerile prezidențiale, cele mai multe merg către candidatul independent Mircea Geoană, atât în cazul respondenților care își exprimă preferința pentru candidații din listă, cît și în cazul celor care își exprimă preferința pentru candidații din listă și declară că merg sigur la vot. În prima situație, Geoană ar fi votat de 25,3%, iar în cea de a doua, de 24,6%.

Mircea Geoană este urmat, în ordine, de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Șoșoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloș, Kelemen Hunor.

Sondajul a evaluat și cinci variante pentru turul ll al alegerilor prezidențiale, întrebarea adresată fiind: ”Dacă în turul II al alegerilor prezidențiale din 2024 ar ajunge următorii, Dvs. pe care dintre ei l-ați vota? (% dintre cei care au exprimat o optiune de vot)”.

Trei dintre variante iau în calcul un tur ll în care liderul AUR Geroge Simion i-ar avea drept contracandidați pe Mircea Geoană sau Marcel Ciolacu sau pe Nicolae Ciucă.

În varianta în care în turul ll ar ajunge Mircea Geoană și George Simion, scorul ar fi în favoarea actualului secretarul general adjunct al NATO, respectiv 63,5% - 36,5%, fiind de altfel și candidatul  cel mai bine plasat în raport cu liderul AUR.

O ”finală” a cursei prezidențiale care i-ar avea ca protagoniști pe Marcel Ciolacu și George Simion ar avea scorul 58,8% - 41,2%.

Scorul cel mai strâns ar fi în cazul în care în turul al doilea funcția prezidențială ar fi disputată de Nicolae Ciucă și George Simion, scorul fiind 52,2% - 47,8%, în favoarea liderului liberal.

Alte două variante sunt  cele ale unui tur ll Emil Boc - Marcel Ciolacu, cu un rezultat foarte strâns în favoarea lui Boc, diferența fiind de sub un procent, 50,4% - 49,6% sau Mircea Geoană - Emil Boc, de această dată câștigător fiind dat Mircea Geoană, cu 59,9%- 40,1%.