Secretarul general adjunct al NATO și posibil candidat la alegerile prezidențiale din 2024, Mircea Geoană, vorbește, într-un mesaj video, despre "un plan sănătos și ambițios pentru România și pentru fiecare dintre noi”.

Mircea Geoană își începe alocuțiunea prin a spune că ”trăim în România și în fiecare zi ne izbim de zidul ca la noi la nimeni, oricum nu se poate schimba nimic, la alții se poate la noi nu. Și tot lovindu-ne de zidul ăsta de mai bine de 30 de ani, cine ne poate învinovăți că ne-am pierdut speranța și determinarea de a lupta pentru România? Dar indiferent de cât de dură este lovitura, românii au avut și au mereu puterea de a se ridica și de a merge înainte. Poate nu întotdeauna doar pentru România, dar cu siguranță pentru ei înșiși și pentru cei dragi. Pentru că românii sunt luptători”, a spus Mircea Geoană.

”Ce-ar fi dacă am avea un ghid care să ne arate cum să aducem rezistența și dârzenia fiecăruia dintre noi laolaltă pentru țară? Căci viitorul României a intrat acum în criză de timp, iar pentru a-l construi, așa cum merităm, avem nevoie de luciditate, de cunoaștere, de competență și de o viziune solidă. Dragi români, vă invit să țineți aproape, fiindcă în curând vom discuta despre un plan sănătos și ambițios pentru România și pentru fiecare dintre noi”, a mai transmis acesta în scurtul clip video postat pe Facebook.

Mircea Geoană, va lansa pe 24 noiembrie, la Târgul Gaudeamus, o carte intitulată "Bătălia pentru Viitorul României”. Digi24.ro a consultat un fragment al acestei cărți care se anunță ca un manifest politic pentru alegerile prezidențiale de la finalul anului 2024. Mircea Geoană sugerează că va fi un candidat independent, susținut de o platformă civică înființată de curând și care se numește Proiectul România 2030.

"România se află într-un moment mai periculos decât alte națiuni, în plin cerc vicios al neputințelor și al corupției de acasă față de diferențele de nivel economic și de calitate a serviciilor publice din Occident. Nici un lider politic și nici un factor de influență economică sau culturală nu au știut sau nu au putut să scoată România din acest cerc vicios”, afirmă Mircea Geoană în cartea sa. 

El spune că "toți președinții postdecembriști au continuat să reprezinte și să depindă de partidele pe care le conduseseră până la data depunerii jurământului” și că "președinții de până acum nu au reușit să unească națiunea în jurul unor obiective interne și externe importante”. 

Ipoteza candidaturii lui Geoană ca independent reiese și dintr-un fragment din cartea sa, acolo unde se compară cu președintele Cehiei. "Exemplul recent al președintelui Cehiei (un fost comandant al Comitetului Militar al NATO) este concludent. A candidat ca independent, preferabil cu susținere politică, însă cu capacitatea de a propune și, la nevoie, impune o agendă care să transcende interesele înguste de partid. A câștigat susținut, iar nu dependent de partide”. 

În cartea sa, Mircea Geoană vorbește pe larg despre un "Proiect Național”.

"Știm cu toții ce ne dorim: să realizăm o renaștere națională care să conducă la un Salt Istoric de dezvoltare și de prosperitate care  să ne permită să recuperăm în ritm accelerat timpul pierdut la periferia Europei.(...) Și suntem conștienți că numai dacă ne vom pune în valoare întregul potențial național vom putea reuși să schimbăm păgubosul „... păcat că e locuită" într-o „grădină a Maicii Domnului" reală, nu doar jinduită. Calea pe care o vom alege depinde de noi. În ce mă privește, înțeleg foarte bine că nu este de ajuns să dai semnale de alarmă, dacă acestea rămân doar la nivel de retorică. De aceea, în capitolul final al cărții mele voi încerca să schițez direcțiile principale ale acelui Proiect Național ce le-ar putea reda românilor demnitatea de a sta la masa codecidenților, iar nu în debaraua celor bucuroși să-și primească deciziile în plic”, scrie Mircea Geoană.

+++

Mircea Geoană este cotat în sondaje cu cele mai mari intenții de vot la alegerile prezidențiale. Deși a fost lider al PSD, acesta pare că va alege drumul Cotroceniului ca independent, deși nu a recunoscut în mod oficial că va candida, însă nici nu a negat.

În 2009, Geoană a pierdut la mică diferență alegerile prezidențiale în fața lui Traian Băsescu.