Ocuparea unei funcții de demnitate publică vine cu o serie de restricții. Există însă, în România, o categorie care, din interpretarea legii, a fost scăpată de unele obligații de integritate: consilierii de stat de la Cancelaria premierului.

Mirel Palada fusese pierdut în febra schimbării Guvernului. L-a găsit Claudiu Pândaru și i-a grăbit plecarea din funcția de consilier de stat, șef al Direcției de Strategii rămas „pe șestache” preț de câteva săptămâni în Guvernul Cioloș. În articolul publicat pe republica.ro, Pândaru amintește și de unele episoade memorabile, precum răspunsul „Și eu te iubesc” dat unui reporter HotNews.ro la întrebarea de ce și-a achiziționat un apartament de la RAPPS în timpul exercitării funcției de consilier de stat.

Palada este însă un studiu de caz foarte interesant apropo de funcția în sine pe care acesta a ocupat-o în guvernul lui Victor Ponta. Motivul?! Consilierul de stat (ca funcție) pare să fi scăpat de rigorile integrității și de situațiile care l-ar face incompatibil cu funcția de demnitate publică.

Euractiv.ro este în măsură să confirme faptul că, în legislație, nu sunt prevăzute incompatibilități pentru consilierii de stat din Cancelaria premierului. În schimb, consilierii de stat din Administrația Prezidențială, de exemplu, au prevăzute clar situații de incompatibilitate. În materie de analogii, acestea nu pot fi făcute în ideea de interpretare a legii.

Cum se aplică incompatibilitatea la funcții similare?

Pe 25 februarie 2014, de exemplu, secretarul de stat în Ministerul Economiei Dumitru Enache a fost declarat incompatibil de către ANI pentru că a deținut simultan funcția de administrator - membru în consiliul de administrație în cadrul SC E.Gran SA, precum și calitatea de comerciant persoană fizică autorizată în cadrul Enache D. Dumitru-Dan Persoană Fizică Autorizată, relata la acea vreme jurnalul.ro.

Potrivit legii, "persoana (...) față de care s-a constatat (...) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii sau a încetării de drept a mandatului”, se arată în comunicatul ANI, citat de jurnalul.ro.

Ce făcea Palada în timpul mandatului de la cancelaria lui Ponta?

Conform declarației de interese publicată de Mirel Palada, consilierul de stat era asociat la patru firme: SC Paltel Group SRL, SC Compania de Cercetare Sociologică și Branding Forum SRL, SC Sociopol SRL și SC Cercetare Consultanță Sociologică Sociopol SRL. La două dintre aceste companii, Palada avea și funcția de administrator, dar a renunțat la ea odată cu numirea în funcția de purtător de cuvânt.

Chiar și așa, trei dintre aceste firme efectuează sondarea opiniei publice. La vedere, sondajele publice au fost comandate de posturi de televiziune. Dată fiind apropierea dintre Palada și Ponta și implicarea consilierului de stat în campania electorală, semnele de întrebare legate de posibile relații de afaceri cu PSD (al cărui președinte era Ponta la vremea respectivă) sunt întemeiate.

Apoi, din declarația de avere a lui Mirel Palada reise și că el desfășura activități de sondare a opiniei publice pe Persoană Fizică Autorizată, adică aceeași formă juridică pentru care a fost declarat incompatibil secretarul de stat din Ministerul Economiei.

Palada a câștigat în 2014, de exemplu, 113.274 RON din activități PFA. Funcția de consilier de stat la cancelaria premierului are rang de secretar de stat.