UPDATEMizele fuziunii PMP cu PNL: control mai mare al liberalilor în teritoriu și funcții pentru PMP
Partidul Mișcarea Populară (PMP), fondat la inițiativa fostului președinte Traian Băsescu și condus acum de Cristian Diaconescu, a decis începerea negocierilor cu liberalii pentru fuziunea prin absorbție cu PNL.
UPDATE
Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat vineri că există "doar negocieri" cu PMP cu privire la o posibilă fuziune, notează Agerpres.
"Sunt doar negocieri. Nu sunt trase concluziile", a precizat Florin Cîțu la Palatul Parlamentului, întrebat care ar fi miza unei fuziuni cu PMP. În condițiile în care președintele PMP, Cristian Diaconescu, a infirmat informația potrivit căreia PMP ar fuziona, prin absorbție, cu PNL, Cîțu a spus: "Perfect. Atunci, asta e".
+++
Surse din partid au declarat pentru EurActiv.ro că discuțiile dintre PNL și PMP au început înainte de Congresul liberalilor, iar Florin Cîțu ar fi promis că, dacă va câștiga șefia partidului, va accepta fuziunea.
Aceleași surse spun că mizele PNL sunt cei 50 de primari PMP din țară, 67 de consilieri județeni și cei 2.137 de consilieri locali. De asemenea, PMP mai are și doi eurodeputați - Eugen Tomac (fost lider al PMP) și Traian Băsescu.
Astfel, liberalii vor ca prin absorbția PMP să aibă un control mai mare în teritoriu. Sursele mai spun că în prezent "discuțiile sunt aprinse în interiorul PMP" pe tema fuziunii. Totuși, cei din PMP cer la rândul lor funcții atât în teritoriu, cât și la nivel central.
Pe pagina de Facebook a PMP, președintele formațiunii Cristian Diaconescu, neagă fuziunea cu PNL.
Legat de informațiile apărute în spațiul public privind fuziunea decisă de PMP, sursele consultate de EurActiv România spun că "a fost cineva pe care l-a luat gura pe dinainte".
"Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a declarat, foarte clar, că <știrile apărute în spațiul public privind deciziile care ar fi fost luate de PMP privind fuziunea cu PNL sunt false>.PMP a fost înființat pe 29 ianuarie 2014 la inițiativa fostului președinte al statului, Traian Băsescu, după ce susținătorii săi au părăsit Partidul Democrat Liberal", se arată în postare.
G4Media.ro scrie că PNL a desemnat vineri, în ședința Biroului Executiv, echipa care va negocia procesul de fuziune. Tot G4Media.ro spune că PNL tatonează și o posibilă fuziune cu ALDE, partid fondat de Călin Popescu Tăriceanu.
+++
La data de 23 martie 2013, după Convenția Națională a PDL pentru alegerea conducerii, președintele României de atunci, Traian Băsescu, a anunțat printr-un mesaj postat pe Facebook că se desparte de PDL, acuzând fraudarea rezultatului votului de către echipa lui Vasile Blaga pentru ca acesta să fie reales președintele PDL, în situația în care președintele o susținea pe Elena Udrea.
Astfel, susținătorii lui Băsescu au lansat la data de 26 martie 2013 Fundația Mișcarea Populară. Pe 18 mai 2013, conducerea fundației a anunțat că inițiază un sondaj privind transformarea în partid a organizației. Pe 25 mai 2013, s-au anunțat rezultatele sondajului: 58% din voturi pentru co-existența fundației și partidului, 31% pentru transformarea fundației în partid și 11% pentru menținerea status-quo-ului.
Pe lângă Traian Băsescu și Eugen Tomac, la șefia PMP a mai fost, în perioada 2014 - 2015, și Elena Udrea.
Comentarii