Guvernul a adoptat vineri forma finală a ordonanței de modificare a Codului fiscal, câteva măsuri urmând să intre în vigoare la începutul lunii viitoare, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, citat de Agerpres.

"Astăzi am adoptat forma finală a ordonanței privind modificările la Codul fiscal. Sunt o o serie de măsuri care intră in vigoare de la 1 ianuarie 2023 și câteva măsuri care intră în vigoare începând din data de 1 august 2022. O să accentuez această chestiune privind abordarea echilibrată pe această reformă fiscală, pentru că au fost o serie de poziții ale mediului public prin care s-a solicitat o abordare mai radicală. Guvernul a considerat că, la acest moment, având în vedere situația complicată prin care trecem, nu este oportun și nici necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal ci este bine să-și continue traiectoria de susținere a mediului de afaceri și de consolidare a mediului de afaceri onest", a subliniat ministrul Finanțelor în briefingul care a urmat ședinței Executivului.

În viziunea demnitarului, există măsuri fiscale foarte mult timp amânate, fapt care a determinat intrarea României într-o procedură de deficit excesiv în anul 2020.

"Noi am anunțat, încă de la începutul acestui an, că această reformă se va face. O ajustare echilibrată, din perspectiva noastră, între nevoia de a sprijini în continuare economia și cetățenii și a proteja, dacă vreți, capitalul românesc, dar și veniturile salariaților și de a continua, totuși, într-o zonă sustenabilă de asigurare a unui echilibru fiscal-bugetar pe termen mediu și lung. În urma dialogului preliminar pe care l-am avut cu mediul de afaceri și mediul asociativ, dar și în partea de discuții politice în cadrul Coaliției au fost luate o serie de decizii, care au fost prezentate în transparență decizională pentru modificarea Codului fiscal și continuate dezbaterile, evident, în această săptămână cu mediul de afaceri, făcute o serie de ajustări la solicitarea acestora (...)", a menționat Adrian Câciu.

Printre modificările care vor intra în vigoare de la 1 august se numără majorarea accizelor la tutun și alcool și reducerea pragului pentru acordarea facilităților fiscale în industria alimentară și în domeniul construcțiilor.

"O diminuare a plafonului pentru care se acordă facilități la construcții și industria alimentară de la 30.000 de lei la 10.000 de lei, începând cu data de 1 august, o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutun încălzit, începând cu data de 1 august, dar și la alcool, având în vedere faptul că aceste accize, la tutun, nu au fost actualizate în acest an. Necesitatea unui calendar predictibil de cinci ani pentru accize și pentru alcool, faptul că nu au fost ajustate încă din 2015, o eliminare a facilităților privind deductibitățile la tranzacțiile imobiliare și revenirea la impozitarea la valoarea reală", a spus ministrul.

Alte modificări ale Codului fiscal, cu aplicare din ianuarie 2023, vizează un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru sectorul HoReCa, fiind astfel eliminat impozitul specific, și scăderea pragului pentru microîntreprinderi la 500.000 de euro.

Impozitul pe dividende urmează să fie majorat la 8%, de la 5%, în prezent.

La capitolul TVA, se are în vedere majorarea la 19% a cotei pentru băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr în timp ce pentru serviciile de restaurant, cazare și catering se va reveni la cota de 9%.

Potrivit ultimei variante a proiectului ordonanței de modificare a Codului fiscal, publicată de Ministerul Finanțelor în această săptămână, pe partea de venituri impactul financiar este de 1,19 miliarde de lei în acest an și de peste 10,5 miliarde de lei anul viitor.