Senatorul AUR Sorin Lavric a stârnit miercuri seara amuzamentul plenului reunit al Parlamentului după ce a repetat de mai multe ori că formațiunea din care face parte este pro-europeană și devotată valorilor Uniunii Europene.

Sorin Lavric a dorit să expună "lapidar" viziunea AUR despre Uniunea Europeană și locul României în blocul comunitar.

"Țin să vă spun din capul locului că AUR este un partid pro-european în mod răspicat (...), devotat valorilor europene. Nici nu ne trece prin cap să fi adepții Roexit pe care ni-l imputați și nu putem să fim putiniști, de vreme ce suntem în NATO", a spus Lavric, întrerupt de mai multe ori de colegii din plen care râdeau.

El a mai spus că, atunci când se gândește la UE, se gândește la proiectul inițial al fondatorilor - "un club select de națiuni creștine și de state suverane" - iar AUR împărtășește aceste idei.

Senatorul a mai spus că simbolul UE, diadema cu 12 stele, îi reprezintă pe cei 12 apostoli și cununa Maicii Domnului, nu numărul statelor membre, argumentând că fondatorii Uniunii erau catolici practicanți.

"Îl mai știți pe precursorul Ursulei von der Leyen, Jean-Claude Juncker? Acel grotesc, drăgălaș șef al Comisiei Europene care se împleticea mort de beat și era ținut de colegi? Dacă UE va fi privită ca un stat supra-federal, destinul ei va fi destinul împleticirii lui Juncker", a mai spus Lavric, un senator care face des apologia legionarilor chiar de la tribuna Parlamentului.

Și senatoarea independentă Diana Șoșoacă, fostă membră AUR, a ținut să mai arunce cu știri false.

UE s-a format ”pentru a concura SUA”, a spus ea, deplângând faptul că petrolul, gazul și bogățiile României au fost preluate de firme austriece, italiene sau franceze.

Ea a susținut - în mod eronat - că 66% dintre români doresc Roexit, iar Uniunea va rămâne fără ”foarte multe state”. 

Un alt fake news propagat de Șoșoacă e faptul că UE a cerut CCR să anuleze Constituția României în favoarea dreptului european.

”Pe aici nu se trece”, a spus Șoșoacă, evocând cruciadele creștine, ”domnitorii români care stăteau pavăză să-și ridice europenii catedrale care acum sunt închise”.

”Dumnezeu nu e vaccinat și nu va fi niciodată”, a încheiat ea apoteotic.

Parlamentul a marcat miercuri 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană

Mai mult pe EurActiv »