Eurodeputata a declarat miercuri, la RFI, că printr-o astfel de măsură pot fi schimbați șefii celor două instituții. Macovei a povestit că Tăriceanu, cu ajutorul PSD, a încercat acest lucru atunci când era premier, fiind împiedicat de Bruxelles.

Monica Macovei crede că ”de duminică încoace asistăm la o înscenare făcută tocmai ca să se ajungă la această decizie, care este politică, de demitere a doamnei Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef DNA”.

”Sigur că sunt probleme la DNA Ploieşti, dar trebuie să nu uităm că în această înscenare actorii principali au fost inculpaţi, trimişi în judecată, persoane anchetate, familia Cosma de pildă are termen chiar în februarie (...). Deci discutăm de penali care practic pregătesc lucruri îngrozitoare, cum ar fi desfiinţarea DNA”, a afirmat Macovei la RFI.

”PSD a rămas un partid-stat şi face schimbări în justiţie pe criterii politice, încalcă separaţia puterilor în stat, încalcă Constituţia şi practic arată că e un partid bolnav, care nu poate să ne ţină în democraţie, dimpotrivă, ne scufundă, e ca o piatră de moară de gâtul democraţiei din România”, a mai spus fostul ministru al Justiţiei, adăugând că Inspecţia Judiciară ar fi trebuit să-l verifice imediat pe procurorul Onea.

Monica Macovei crede că ministrul Justiţiei va propune demiterea lui Kovesi de la şefia DNA.

Totodată, europarlamentara susţine că se urmăreşte comasarea DNA cu DIICOT:

 

”Pe surse, se spune, se scrie că se pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă de comasare a DNA cu DIICOT, DNA se ocupă de anticorupţie, DIICOT de lupta cu crima organizată. Asta înseamnă că se schimbă şefii şi DNA şi DIICOT prin efectul legii. Toată lumea se schimbă: şi procurorii-şefi şi adjuncţii şi cei de unitate, se transformă secţiile, se pot retrage sau se pot reevalua dosarele aflate în curs de anchetă (...). Va fi o perioadă în care nu se va lucra deloc. Prin urmare, ce se urmăreşte: anihilarea uneia dintre puterile statului. Ce se întâmplă este o lovitură de stat împotriva ordinii de drept şi începe la sediul PSD”.

 

Întrebată dacă personal crede în scenariul comasării DNA cu DIICOT, Monica Macovei a răspuns afirmativ: ”Da, cred în acest scenariu, pentru că în 2007, la câteva luni după ce am intrat în UE, tocmai datorită rezultatelor celor două instituţii, mai ales DNA, Tăriceanu premier la acea vreme, susţinut de PSD în Parlament a încercat acelaşi lucru. Probabil că nu se ştie public, dar a încercat acelaşi lucru, a fost oprit de discuţii informale, de comisari de la Bruxelles”.

Pe 1 februarie anul trecut, surse Euractiv susțineau că Guvernul Grindeanu ar putea contopi cele două instituții. 

Pe 2 februarie, HotNews anunța că desființarea celor două institutii a figurat într-un document intern al ALDE care a circulat între liderii formațiunii politice.

Ideea este însă și mai veche, fiind dezbătută la puțin timp de la înființarea DIICOT. 

În noiembrie 2007, Sergiu Andon (PC), pe atunci președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, declara că separarea DIICOT de activitatea DNA este ”foarte neproductivă”.

În același an, ministrul Justiției, Tudor Chiuariu, afirmase, pentru Reuters, că soluția ar fi ”să avem un singur Parchet”.