Aproape 80.000 de euro, bani publici pentru construirea unui monument în memoria victimelor de la Colectiv, au fost dați fără licitație de Primăria Sectorului 4 unei firme fondate de candidatul UNPR la Primăria Oltenița, Aurel Bira.

În 11 martie, Direcția de Administrare a Parcurilor și Zonelor de Agrement din Sectorul 4 a atribuit fără licitație un contract de lucrări de construcție a monumentului „Memorialul Colectiv”.

Acesta va fi amplasat în „zona șahiștilor” din Parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4, în apropierea Palatului Copiilor din zona Tineretului din București și va costa, conform anunțului Primăriei Sectorului 4, 321.405 lei.

Anunțul privind atriuirea contractului, pe site-ul e-licitatie.ro.

Firma care a primit fără licitație contractul este din Oltenița și, conform datelor din Monitorul Oficial, a fost fondată în februarie 2008 de trei persoane: Aurel Bîra, Florin Marius Eftene și Șerban Valentin. 

În decembrie 2008, conform Monitorului Oficial, din firmă ies Aurel Bîra și Florin Marius Eftene, care-i cedează părțile sociale lui Valentin Șerban. Acesta este și astăzi unic acționar și administrator al firmei.

 

Aurel Bîra este consilier local de Oltenița. A fost ales, în 2012, pe listele Partidului Uniunii Ecologiste din România, dar, cu doar câteva zile înainte ca fosta lui firmă să primească afacerea monumentului Colectiv, a fost prezentat drept candidatul UNPR la Primăria Oltenița.

Și celălalt fost acționar al firmei Euroconstruct Group SRL, Marius Eftene, a cochetat cu politica. În 2012, el a candidat împotriva fostului său partener de afaceri Aurel Bîra pentru un post de consilier local de Oltenița, din partea PDL, însă nu a fost ales.

Euroconstruct Group SRL, cifră de afaceri modestă și un singur angajat

Conform celui mai recent raport de activitate depus pe site-ul Ministerului de Finanțe, firma care a primit fără licitație contractul pentru construcția Monumentului Colectiv avea, în 2014, un singur angajat și o cifră de afaceri de puțin peste 7.000 de lei. 

Contactat de EurActiv.ro, actualul acționar unic și adinistrator al firmei, Valentin Șerban, nu a vrut să explice cum a reușit să primească afacerea „Memorialul Colectiv”.

„Sunt într-un loc în care nu pot să vorbesc, vă rog să mă sunați în cursul zilei de mâine”, a spus Șerban.

L-am întrebat pe acesta și dacă foștii săi parteneri mai au vreo implicare în firmă. „Păi mă întrebați de contract și-apoi mă întrebați de foștii mei asociați? Au ieșit de mult din firmă. Sunați-mă, vă rog mâine!”, a spus Șerban.

Am insistat și l-am întrebat despre situația economică a firmei și despre faptul că are un singur angajat.

„Am angajat oameni pentru această lucrare, să știți”, a spus acesta, înainte să închidă telefonul.

Lucrarea din parc, suspectă și din punct de vedere al avizelor

Vicepreședintele organizației Eco-Civica, Dan Trifu, unul dintre cei mai activi bucureșteni în domeniul protecției mediului și a patrimoniului, spune că „este foarte posibil” ca lucrarea să nu aibă avizele necesare.

"Le trebuie certificat de urbanism, autorizație de construire și aviz de amplasare cu acordul comisiei de monumente istorice. Și, în general, problema de patrimoniu ține de Primăria Generală, nu de cea de sector. Cred că a fost o măsură luată de fostul primar Piedone să mai spele din petele negre pe care le avea, și s-a ajuns la situația aceasta ilegală în care ne aflăm. Comisia trebuie să vadă dacă este potrivit, nu amplasăm fiecare ce vrem. Până la urmă, dacă nu e un lucru serios, aduce încă un afront serios celor ce au murit, nevinovați, la Clubul Colectiv", a spus Dan Trifu, vicepreședinte al Eco-Civica, pentru Epoch Times.

Piedone, de la PC la UNPR înainte de drama #Colectiv

Înainte de a demisiona din funcție ca urmare a tragediei de la Colectiv, fostul primar al Sectoruliu 4, Cristian Popescu Piedone, își anunțase intenția de a candida pentru un nou mandat din partea UNPR. El declara atunci că mai mulți dintre foștii săi subalterni îl vor urma în trecerea sa de la partidul fondat de Dan Voiculescu la cel înființat de Gabriel Oprea.

Pe site-ul administrației de sector nu există nicio informație privind „Memorialul Colectiv”, astfel că nu este clar cum va arăta el și dacă ridicarea lui respectă legea.

(Articol realizat cu sprijinul Funky Citizens.)