Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a declarat miercuri că partidele ar fi trebuit chemate "imediat" la consultări de către președintele Klaus Iohannis pentru a discuta în legătură cu o nouă majoritate parlamentară.

Președintele Klaus Iohannis este "și parte din problemă, și parte din soluție", a spus Moșteanu, după ce șeful statului a avut o nouă ieșire în care a explicat de ce a convocat așa de târziu consultările cu partidele parlamentare, intervenție în cadrul căreia a acuzat din nou USR de ruperea coaliției de guvernare.

"Biroul Național al USR PLUS a luat act cu surprindere de faptul că, deși criza e declanșată de mai bine de o lună - de acțiunile pripite și fără logică și agresive ale domnului Florin Cîțu - președintele nu a spus nimic sau a privit cum această criză politică se adâncește și se îndreaptă spre un final previzibil. Până la urmă era numai o chestiune de timp când va pleca Florin Cîțu, nu dacă va pleca sau nu. Deși, ținând cont de toate aceste lucruri, ne-am fi așteptat și ar fi trebuit ca partidele să fie chemate imediat la consultări, pentru a se ieși din criza politică. Președintele este și parte din problemă, și parte din soluție și trebuie să își asume un rol corect de mediator, dat de Constituție, pentru a reface o majoritate parlamentară", a explicat Ionuț Moșteanu.

”Opțiunea USR PLUS este refacerea coaliției, dacă este posibil, dacă celelalte partide din coaliție vor asta, dacă președintele Klaus Iohannis vede asta o soluție. Cred că ar fi o soluție sănătoasă", a mai precizat el, adăugând că România "nu trebuie să rămână dependentă" de un singur om - Florin Cîțu.

"Văd că PNL și președintele Klaus Iohannis îl susțin cu tărie. Eu cred că Florin Cîțu nu este, dacă vreți, alesul lui Dumnezeu la Palatul Victoria. Este rezultatul unui dialog, unor discuții între partenerii de coaliție. Acum aproape un an de zile a avut o mare șansă să conducă România, să conducă acest guvern de coaliție și să facă niște lucruri. A arătat că nu a putut, a plecat acasă", a spus Moșteanu.

El i-a reamintit șefului statului că USR așteaptă o nouă propunere de premier:

"Șansele încep cu un telefon din partea PNL, prin care spun: 'Avem o nouă propunere de premier'. Și din momentul acela, începem să ne așezăm la masă și să discutăm despre acea propunere de premier, despre prioritățile pe care le vedem în continuare, despre un calendar de reforme, despre un acord de guvernare, un acord de coaliție detaliat. Dacă asta nu se întâmplă, înseamnă că PNL preferă să meargă pe mâna PSD, pentru că în momentul acesta sunt două scenarii mari și late: ori PNL cu USR PLUS, ori PNL cu PSD”.