Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a depus vineri, în jurul orei 11:00, sesizarea privind posibilul conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament referitor la moțiunea de cenzură inițiată de PSD.

Potrivit sesizării, "existența conflictului juridic de natură constituțională este generată de depunerea moțiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât și de convocarea unei sesiuni extraordinare având ca obiect numai prezentarea moțiunii de cenzură, fiind încălcate dispozițiile art.113 alin.(4) și ale art.147 alin.(4), în sensul în care procedura dezbaterii moțiunii de cenzură odată declanșată, aceasta nu poate fi oprită după prezentarea moțiunii în ședința comună a celor două camere, prin încheierea sesiunii extraordinare Decizia CCR nr. 1525/2010)".

Liberalii mai arată în document că moțiunea de cenzură nu poate fi dezbătută și votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cu încălcarea dispozițiilor art.113 alin.(4) din Constituția României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancțiuni în temeiul aceluiași act politic epuizat (moțiunea de cenzură înregistrată în data de 17 august 2020) prin nediscutarea și votarea acestuia în cadrul sesiunii parlamentare în care a fost depus.

Așadar, PNL spune că, pentru a asigura respectarea prevederilor art. 113 coroborate cu cele ale art. 1 alin. (5) din Constituție referitor la principiul cooperării loiale, o moțiune de cenzură, pe lângă numărul minim al semnatarilor, trebuie depusă în cadrul unei sesiuni parlamentare. 

Sesizarea poate fi consultată în integralitate AICI

Ionel Dancă a declarat că "doar o interpretare abuzivă a PSD poate înțelege că se poate depune o moțiune de cenzură ori de câte ori doresc într-o sesiune extraordinar".

De asemenea, acesta a criticat procedura depunerii actului afirmând că au convocat o sesiune comună a celor două Camere fără a vota și adopta ordinea de zi în ceea ce privește dezbaterea și votul moțiunii, încalcă prevederile constituționale și Regulamentele Parlamentului.

+++

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, după prezentarea textului moțiunii e cenzură în plenul Parlamentului, că acuzațiile pe care le aduc social-democrații în text sunt "minciuni gogonate", iar Executivul a decis să sesizeze CCR pe un posibil conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament.

Orban consideră că este neconsituțional ca moțiunea să fie depusă în afara sesiunii ordinare a Parlamentului. De precizat că articolul 113 din Constituție nu prevede perioada în care se pot demara procedurile de demitere a unui Guvern.

Moțiunea, intitulată ”Guvernul PNL - De la pandemie la pande-mită generalizată”, a fost depusă luni după-amiază la Parlament de către PSD. Documentul a adunat 205 semnături, dar are nevoie de cel puți 233 de voturi pentru ca Executivul să fie dărâmat. (Detalii aici).