PSD acuză Guvernul de "chermezele" din vremea pandemiei, devalizarea bugetului, dar și de faptul că se împrumută cu 1.000 de euro pe secundă, potrivit textului moțiunii de cenzură care a fost depusă luni seara la Parlament.

UPDATE

"Astăzi am depus moțiunea cenzură împotriva celui mai dezastruos Guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. În loc să vină cu soluții, a scăpat pandemia de sub control, a devenit factorul agravant al pandemiei, iar rezultatul îl vedem cu toții. Au distrus economia și au prăbușit nivelul de trai al românilor", a anunțat Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă.

Ciolacu a făcut apel la partide să dea dovadă de responsabilitate și să voteze moțiunea, afirmând că "PSD are toate soluțiile necesare" pe care un Guvern de tranziție să le implementeze.

"PSD a demonstrat întotdeauna că știe să construiască și să crească nivelul de trai", a mai spus Ciolacu, continuând că pensiile trebuie mărite cu 40%, iar alocațiile trebuie dublate.

Potrivit șefului interimar al PSD, negocierile privind adunarea celor 233 de voturi necesare pentru demiterea Guvernului se vor purta cu toate partidele, în afară de PNL și PMP.

"Cred că e cazul ca și USR să ne demonstreze dacă este la putere sau în opoziție", a explicat Marcel Ciolacu.

Legat de faptul că premierul Orban a spus că se analizează atacarea la CCR a deciziei de a depune moțiunea de cenzură în sesiune extraordinară, Ciolacu a spus că nici Regulamentele celor două Camere, nici Constituția nu spun când se poate depune o moțiune de cenzură. 

Citește și: Liberalii analizează sesizarea CCR pe motiv că moțiunea de cenzură se depune în vacanță parlamentară

Acesta a mai precizat că propunerea de premier a social-democraților nu este membru de partid, dar nu a oferit vreun nume.


+++

Moțiunea, intitulată ”Guvernul PNL - De la pandemie la pande-mită generalizată”, urmează să fie depusă luni după-amiază la Parlament:

Redăm mai jos o parte din textul moțiunii de cenzură:

Chermezele PNL în vremea pandemiei

Reprezentanții Guvernului și-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia. Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca și cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască și fără distanțare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitați și interlopi.

Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetățenilor! Au nesocotit toate recomandările epidemiologilor! S-au purtat ca și cum s-ar fi aflat deasupra legii și a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor pe care l-au forțat să respecte reguli și restricții, pe care ei înșiși le-au călcat în picioare fără nicio jenă! O națiune întreagă l-a văzut pe șeful statului român, Klaus Iohannis, stând impasibil, fără mască la reuniunile de la Bruxelles, într-un contrast jenant cu ceilalți lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecție. O națiune întreagă l-a văzut pe șeful Executivului, Ludovic Orban, fără mască, fără distanțare, fumând trabuc la un pahar de whisky, în clădirea Guvernului, după ce tocmai instituise pentru populație obligația de a purta masca în spațiile închise!O națiune întreagă a văzut bairamul dat de  Virgil Guran în luna mai, petrecerea lui Rareș Bogdan cu 100 de invitați din restaurantul deschis special la Cluj, șueta politică organizată de ministrul Costel Alexe cu 100 de liberali înghesuiți fără măști în salonul unui alt restaurant de la Iași. Acestea sunt contraexemplele pe care românii le-au văzut. Toate aceste chermeze ale PNL din timpul pandemiei sunt o rușine națională! Sunt o sfidare la adresa cetățenilor obișnuiți care au fost obligați să stea în casă izolați! 

Restricții contradictorii impuse cetățenilor români

O altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2, a fost seria nesfârșită de decizii și măsuri contradictorii. La început au fost contradicțiile dintre Ordonanțele militare din starea de urgență. Ceea ce se reglementa într-o ordonanță se anula în ordonanța următoare, pentru ca apoi peste încă două sau trei ordonanțe să se revină la reglementarea inițială. Românii nu mai puteau ține pasul cu schimbările diametral opuse de la o zi la alta. Atunci a avut loc trimiterea românilor la export. Nu a contat sănătatea muncitorilor români, înghesuiți în autobuze, în aeroporturi și în avioane. Pentru Iohannis și Orban a contat doar câștigarea bunăvoinței de la Înaltele Porți ale Europei, de unde veniseră apeluri pentru forța de muncă ieftină din România.

A urmat apoi lunga serie de contradicții între relaxările și restricțiile reglementate alandala de către Guvernul Orban. A fost greu de înțeles pentru români, de ce nu puteau circula în spațiu deschis în parcuri, dar aveau voie să se îngrămădească în spații închise în supermarketuri. Este greu de înțeles pentru români, de ce poți merge la plajă cu soțul din certificatul de căsătorie, dar nu poți merge cu propriul copil pe care îl crești în parteneriat civil. Este greu pentru orice cetățean să înțeleagă de ce în viziunea Guvernului este periculos să mergi la teatru, dar ești în siguranță când mergi la cazino sau când joci păcănele. Este greu de înțeles pentru cetățeni, de ce în localitățile sub cod roșu, este riscant pentru elevi să meargă la școală, dar este sigur să se organizeze alegeri în aceleași săli de clasă!

Devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei

Ca și cum toate acestea n-ar fi fost de-ajuns, raportul recent al Curții de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgență a scos la iveală tunurile financiare incredibile date de guvernanți sub paravanul pandemiei. Raportul Curții de Conturi, pe care președintele Iohannis și premierul Orban se fac acum că nu-l văd, ca și cum nu ar fi existat niciodată, ne dezvăluie cea mai mare fraudă guvernamentală din ultimii 30 de ani. Este de-a dreptul revoltător! În timp ce le spuneau românilor să stea în casă în starea de urgență, cei din guvern prăduiau fără nicio jenă bugetul statului, cu măști neconforme, cumpărate pe șpăgi uriașe, la suprapreț, cu plăți ilegale pentru produse și servicii nelivrate, cu achiziții frauduloase prin care s-a drenat banul public către firmele clientelare de partid și către sediile de campanie ale PNL.

În prezent, DNA investighează achiziții publice ilegale la UNIFARM de 140 milioane de euro. Hoția începe să iasă la suprafață, din aproape toate achizițiile făcute de Guvern în această perioadă.

Pandemia a fost transformată într-o pande-mită generalizată

Corupția și spaga au ajuns până în Cancelaria Premierului. Printre cei care au dat șpăgi de sute milioane de euro se află și omul de încredere al lui Ludovic Orban, care tace culpabil când e întrebat dacă a avut discuții cu acea persoană în timpul pandemiei.  Invocând siguranța sănătății publice, cei din guvern au tranzacționat viețile cetățenilor cu șpăgi și plăți ilegale de milioane și milioane de euro, din bugetul statului. 

Au cumpărat ventilatoare pentru salvarea vieții pancienților la prețuri de 3-4 ori mai mari. 

Au cumpărat izolete la prețul unui automobil – 17.000 euro bucata.

Au cumpărat cu bani publici, de la firmele lor de casă, combinezoane și echipamente pentru medici cu prețuri de 10 ori mai mari. Și fără pic de rușine față de temerile românilor în fața pandemiei au făcut achiziții de măști de protecție la prețuri de 100 de ori mai mari. Așa s-a distrus iremediabil încrederea românilor în ceea ce spune Guvernul despre pandemie! Nimeni nu mai știe care este realitatea! Nimeni nu mai știe dacă o măsură este impusă pentru a combate pandemia sau mai degrabă pentru a umple buzunarele partidului guvernamental înainte de alegeri!Iar peste toate acestea, constatăm că cele 100 de milioane de măști nu au ajuns nici până azi la persoanele cu venituri mici, așa cum prevede legea. 

Prețul celor 100 de milioane de măști nelivrate încă s-a înjumătățit de la momentul semnării contractului. Au trecut deja două luni de stare de alertă în care românii cu venituri mici au fost amendați că nu și-au permis să poarte masca de protecție în spațiile închise. Protecția Consumatorului a arătat că 90% din măștile de protecție importate în guvernarea Orban sunt neconforme și pun sănătatea oamenilor în pericol. În loc să asigure protecția cetățenilor în fața pandemiei, măștile Guvernului Orban devin factor de risc de infectare pentru populație.

Cu „Fantasticul Cîțu” România se împrumută cu 1.000 de euro de secundă

Guvernarea PNL este o guvernare pe datorie. Prezentul și viitorul țării sunt amanetate pe termen lung, din cauza incompetenței fără margini a acestui Guvern. În numai 9 luni de guvernare, Ministrul Finanțelor Publice a împrumutat peste 105 miliarde lei, de 4 ori mai mult decât guvernarea PSD.

Cu o viteză de împrumut de 1.000 euro pe secundă, ponderea datoriei guvernamentale a explodat la 40% din PIB în luna mai 2020.Guvernul nu a dublat alocațiile copiilor, dar le-a împovărat viitorul cu de 15 ori mai mult suma necesară creșterii alocațiilor.Dar nu e vorba doar de împovărarea generațiilor viitoare. E vorba și de împovărarea bătrânilor din prezent.

Cheltuielile suplimentare cu dobânzile pentru împrumuturile fantastice ale ministrului Cîțu, de peste 770 de milioane de lei ar fi fost suficiente pentru majorarea pensiei minime cu 10% de la 1 ianuarie 2020, așa cum era prevăzut în programul de guvernare al PSD. Românii plătesc acest preț al incompetenței PNL pentru că, pentru cineva nepriceput în economie, e mult mai simplu să te împrumuți, decât să dezvolți economia și să crești astfel veniturile la bugetul de stat. 

Nivelul de trai al populației s-a prăbușit. Oamenii au pierdut tot ce câștigaseră în guvernarea PSD

Unde s-au dus banii împrumutați de Guvernul Orban? Pentru ce plătim acest cost uriaș?Nu se vede nimic în economie! Dimpotrivă economia se prăbușește, în procente cu două cifre.

Nu se vede nimic în nivelul de trai al populației. Dimpotrivă, puterea de cumpărare scade de la o zi la alta, în ritm accelerat. Creșterile de venituri din anii anteriori, toată bunăstarea pe care românii au reușit să o acumuleze, sunt anulate de prăbușirea puterii de cumpărare a populației în scurta guvernare PNL. 

Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia și cercul vicios al salariilor mici. Creșterile de venituri din anii anteriori, toată bunăstarea pe care românii au reușit să o acumuleze, sunt anulate de prăbușirea puterii de cumpărare a populației.Salariul mediu net a scăzut cu 161 de lei (4,8%) față de decembrie 2019, în timp ce inflația este la nivelul de 2,58%. Deci o scădere cu 7,38% a puterii de cumpărare reale în doar 5 luni din anul 2020.

Luna mai 2020 a fost a doua lună de scădere a puterii de cumpărare a câștigului salarial mediu, conform INS, ceea ce indică practic intrarea în recesiune a nivelului de trai!Ministrul Finanțelor se laudă cu o inflație sub 3%. Nu are însă niciun merit pentru asta, pentru că totul se datorează scăderii prețurilor internaționale la carburanți și la energie în contextul pandemiei. 

Dar pensionarii și cei cu venituri mici nu își permit să circule cu automobilul pentru a se bucura de scăderea prețului la carburanți. Pentru ei e dureroasă creșterea prețurilor la alimentele de strictă necesitate. Pentru ei contează creșterea prețurilor cu 25% la fructe și legume. O creștere care nu e acoperită nici de majorarea de doar 14% a pensiilor sau de 20% a alocațiilor. Scăderea accelerată a puterii de cumpărare a populației adâncește inechitatea socială, prăpastia dintre cei care au mai mult decât au nevoie și cei care abia își duc traiul de pe o zi pe alta și conduce la falimentul ofertei interne.

Textul integral poate fi consultat AICI.