Deputații USR au depus marți o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Cătălin Predoiu.

Anunțul în plen privind depunerea moțiunii a fost făcută de fostul ministru de resort, Stelian Ion.

Moțiunea simplă este intitulată "Din nou cu tancul peste Justiție - ministrul Cătălin Predoiu".

USR a anunțat pe 23 februarie că va depune o moțiune simplă împotriva lui Cătălin Predoiu, după ce deputații au votat desființare a Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

De asemenea, pe 2 martie USR a depus o sesizare la CCR în privința proiectului care prevede desființarea Secției Speciale de Investigare a Magistraților și atrage atenția că propunerea legislativă făcută de ministrul Justiției nu implică desființarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituții.

USR acuză că proiectul propus de Cătălin Predoiu încalcă principiul egalității în fața legii, în încercarea de a evita DNA.

Astfel, deși orice român cercetat pentru corupție va fi anchetat de DNA, pentru magistrați vor exista „procurori desemnați". Acest fapt pune în pericol independența magistraților, deoarece acești „procurori desemnați" vor fi selectați în mod netransparent și chiar politic, prin intermediul procurorului general și al CSM. Practic, cei din CSM vor putea să aleagă procurorii care îi vor ancheta, consideră Uniunea.

„E evident interesul și disperarea unora de a scoate magistrații de sub competența DNA. De la momentul înființării, DNA a obținut 117 condamnări definitive ale unor magistrați corupți, existând alte procese pe rol. În cazul SIIJ, creată în 2018, în plină epocă Dragnea, nu există nicio trimitere în judecată pentru corupție. Magistrații care se simt cu musca pe căciulă se tem, politicienii care vor protecție din partea justiției pentru toate fărădelegile comise se tem și ei. Coaliția PSD-PNL-UDMR mimează astfel desființarea SIIJ, printr-un proiect perfid care de fapt înființează un alt mecanism, mai diabolic chiar decât Secția Specială,” a afirmat, atunci, Stelian Ion.

Proiectul nu respectă avizele anterioare ale Comisiei de la Veneția, nici rapoartele MCV.