Citirea moțiunii de cenzură în plenul reunit a început cu un scandal, iar președintele de ședință, liberalul Florin Roman, a fost forțat de parlamentarii AUR să plece în bancă după ce a confiscat microfonul.

UPDATE

După incidentul din plen, Florin Roman a anunțat că va depune plângere penală pentru huliganism și distrugere de documente oficiale impotriva celor din "coaliția toxica USR-AUR, care in timpul sedintei plenului reunit, m-au blocat prin forța, huliganism, injurii și agresiune fizica sa îmi exercit mandatul constituțional".


+++

16:58 Plenul comun s-a încheiat. 

+++ 

Moțiunea de cenzură, care are două pagini, este citită de deputatul USR PLUS Bogdan Rodeanu.

+++

Primul punct al ordinii de zi - înființarea Comisiei de anchetă privind creșterea prețurilor la energie - a fost adoptat cu 339 de voturi "pentru" și o abținere.

+++

16:00 Plenul reunit a început. Liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a cerut să fie supus la vot ca în termen de trei zile de la citirea moțiunii, aceasta să fie dezbătută și votată.

Parlamentarii PSD, UDMR și cei de la minoritățile naționale lipsesc de la ședință.

Florin Roman, unul dintre președinții de ședință, a vrut să supună la vot ordinea de zi stabilită în BPR, iar USR PLUS a solicitat din nou modificarea acesteia.

În ciuda contestațiilor USR PLUS, ordinea de zi a fost cea stabilită de BPR, adoptată cu majoritate de voturi și de către plenul comun.

Mai mulți parlamentari AUR s-au dus la prezidiu pentru a-l forța pe Florin Roman să îi dea microfonul Ancăi Dragu, după ce liberalul a refuzat să facă acest lucru și să supună la vot calendarul pentru dezbaterea și votul asupra moțiunii. Roman a fost forțat de parlamentarii AUR să plece de la prezidiu și i-au tras scaunul pe care stătea, iar ulterior el s-a dus în bancă.

FOTO - Momentul în care Florin Roman a fost luat cu forța de la prezidiu de parlamentarii AUR

 

Cristina Prună de la USR PLUS a preluat conducerea ședinței alături de șefa Senatului, Anca Dragu. Florin Roman s-a retras în bancă.

Propunerea lui Moșteanu a picat prin vot, cu 216 "împotrivă" și doar 117 "pentru". Ordinea de zi în forma decisă de BPR a fost adoptată cu majoritate de voturi.

+++

Ludovic Orban, care ar trebui să conducă ședința de plen reunit de la ora 16:00, își va delega atribuțiile. El a anunțat că va pleca în teritoriu pentru a-și prezenta moțiunea de candidatură la președinția PNL.

Potrivit Biroului de presă al PNL, Orban se va afla de la ora 16:00 în județul Constanța, iar de la ora 19:00 merge în județul Tulcea. 

+++

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat, la Digi24, că sesizarea la Curte inițiată de Executiv a fost făcută "ca să se afle în treabă", pentru că oricum ea nu suspendă mersul înainte a dezbaterii moțiunii. 

"Pot să facă alte șmecherii cum ar fi de exemplu mâine (joi – n.r.) nu se vor prezența. Nicio ședință nu se poate desfășura legal fără cvorum, trebuie să fie jumătate plus unu, scrie în Constituție. Nu-i treaba CCR să numere semnăturile, judecătorii vor înregistra dosarul că sunt obligați, se vor stabili niște termene, cam peste o lună s-ar putea pronunța.Moțiunea se dezbate, se votează și se adoptă o hotărâre, această hotărâre poate fi atacată la Curte și CCR poate să o desființeze, pentru că așa au dorit legiuitorii, au modificat legea în 2010 și au introdus în competența CCR și pronunțarea asupra hotărârii Parlamentului", a explicat Zegrean.

+++

Într-o intervenție la Antena 3, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că "Guvernul Cîțu e căzut, cu moțiuni sau fără".

"În continuare, dacă moțiunea va fi pe ordinea de zi a plenului comun, PSD va vota căderea Guvernului Cîțu. Nu există discuții", a declarat acesta.

La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban, a spus că nu știe de vrei întâlnire între liberali și social-democrați care ar fi avut loc miercuri seară și în care au decis strategia de boicotare a moțiunii. El a adăugat că toți cei care au votat în BPR tergiversarea dezbaterii și votului vor răspunde, deoarece au încălcat Constituția.

+++

Senatoarea AUR Rodica Boancă a anunțat că formațiunea din care face parte va ataca la CCR decizia stabilită în Birourile Permanente Reunite.

Propunerea UDMR, susținută de PNL, de amânare a dezbaterii și votului pe moțiune până după o decizie a CCR a fost adoptată cu 14 voturi "pentru" și 7 voturi "împotrivă". Ludovic Orban a declarat că el este prezent, dar nu votează, iar cea ce s-a votat este o încălcare a Constituției și a statului de drept. 


USR PLUS a cerut să fie supus la vot ca marți să fie dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură. 

UDMR, prin Lorand Turos, a cerut în ședința BPR amânarea unui calendar pentru moțiunea de cenzură până la pronunțarea CCR pe tema conflictului sesizat de Guvern. AUR a susținut că moțiunea depusă nu poate fi oprită, iar o decizie a CCR nu poate avea efecte asupra acestei moțiuni.

Deputatul PNL Florin Roman a declarat că ordinea constituțională nu poate fi dărâmată prin "semnături scanate sau copiate".

"Noi vom susține propunerea UDMR", a spus Roman. 

Deputatul PSD Alfred Simonis a cerut suplimentarea ordinii de zi a plenului cu înființarea Comisiei de anchetă privind creșterea prețului la energie. Social-democratul a solicitat ca înființarea Comisiei să fie pe punctul unu, iar calendarul moțiunii - pe punctul doi. Liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a fost de acord cu propunerea PSD.

AUR a cerut ca moțiunea de cenzură să fie pe primul punct, iar înființarea Comisiei să fie pe punctul doi.

Propunerea agreată de PSD și USR PLUS a fost adoptată de membrii Comisiei cu 16 voturi "pentru" și trei voturi "împotrivă". Liberalii s-au opus acestei ordini de zi.

Florin Roman a insistat ca propunerea UDMR să fie supusă la vot, iar senatorul Lorand Turos a afirmat încă o dată că este necesară o decizie a CCR. Ordinea de zi fiind aprobată, propunerea UDMR a rămas fără obiect.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat că propunerea UDMR este "cât se poate de regulamentară".

+++

Potrivit unor surse politice, PNL, PSD și UDMR vor încerca amânarea votului asupra moțiunii de cenzură până pe 1 octombrie, după Congresul la care liberalii își vor alege noua conducere.

Înainte de ședința BPR de joi, liderul Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat că există o decizie a CCR care spune că o moțiune nu se poate dezbate mai repede de trei zile de la momentul în care a fost citită în plenul reunit, dar nici "nu poate fi amânată la calendele grecești".

De asemenea, Orban a declarat că nu este la curent cu planul PNL, PSD și UDMR de a amâna votul moțiunii.

+++

De la ora 10,00 se vor reuni Birourile permanente pentru a stabili proiectului ordinii de zi și a programului de lucru al ședinței de plen reunit, informează Agerpres.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat miercuri că a luat decizia, împreună cu președintele Senatului, de a convoca plenul Camerelor reunite, menționând că este o obligație constituțională.

"Am luat decizia astăzi de a convoca plenul Camerelor reunite, împreună cu președintele Senatului. Vreau să fac câteva precizări, ca să fiu foarte bine înțeles: convocarea făcută de președinții celor două Camere nu cuprinde ordinea de zi, nu este regulamentar ca președinții, când fac convocarea plenului Camerelor reunite, să stabilească propunerea de ordine de zi. Pentru stabilirea proiectului ordinii de zi, vom convoca Birourile permanente reunite, care, în conformitate cu prevederile articolului 15 din regulamentul ședințelor comune, au acest atribut de a stabili proiectul ordinii de zi. Este o obligație constituțională a președinților celor două Camere aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituției", a afirmat Orban.

Citește și: Parlamentul, convocat joi pentru citirea moțiunii de cenzură/ Guvernul a sesizat deja CCR

Orban a precizat că, chiar dacă nu se întrunește cvorumul la ședința Birourilor permanente reunite, ședința plenului se va desfășura.