Coaliția PSD-ALDE a luat oficial, joi, decizia de a depune o moțiune de cenzură împotriva premierului Sorin Grindeanu care refuză să plece de la Guvern, deși i-a fost retras sprijinul politic, toți miniștrii i-au demisionat și a fost exclus din PSD.

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a confirmat, joi, că a discutat cu colegii săi validarea deciziei promovării unei moțiuni de cenzură pe care să o depună în Parlament săptămâna viitoare, luni.

"Am discutat cu colegii mei validarea deciziei promovării unei moțiuni de cenzură pe care să o depunem în Parlament săptămâna viitoare, luni", a declarat Tăriceanu după ședința conducerii ALDE.

De altfel, și în Comitetul Executiv Național al PSD, care s-a reunit joi la sediul central al partidului, s-a decis depunerea moțiunii de cenzură, simultan cu excluderea lui Sorin Grindeanu din partid. Iar surse din PSD au precizat pentru News.ro că deciziile s-au luat cu unanimitate de voturi.

Tăriceanu a anunțat că acum urmează să fie strânse semnături, iar probabil luni va avea loc o ședință a conducerii Parlamentului pentru stabilirea pașilor procedurali, care va fi urmată de depunerea moțiunii de cenzură. El a intuit un calendar rapid de dezbatere și votare, fiind posibil ca votul să fie dat tot săptămâna viitoare, iar "în acest fel o să punem capăt crizei politice", potrivit News.ro.

update Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat că luni va fi depusă o moțiune de cenzură împotriva guvernului, iar miercuri va fi dezbătută și votată în Parlament.

"Am luat act de conferința purtătorului de cuvânt de la Cotroceni și am luat decizia ca luni să depunem o moțiune de cenzură, iar miercuri să fie dezbătută și votată în Parlament", a spus Dragnea.

O moțiune de cenzură care ar fi depusă la începutul săptămânii viitoare ar putea fi votată în cel mult 8 zile de la introducerea în Parlament, potrivit regulamentelor, fiind posibil, astfel, ca votul să aibă loc la sfârșitul săptămânii viitoare, vineri.

Moțiunea de cenzură este ultima variantă prin care PSD-ALDE poate să-l scoată pe Sorin Grindeanu de la Palatul Victoria, după ce acesta a refuzat să își dea demisia în ciuda faptului că și-a pierdut sprijinul politic, toți miniștrii din Cabinetul său și-au dat demisiile, ele ajungând deja la Guvern, a fost exclusiv din PSD, iar președintele Klaus Iohannis a refuzat să se implice în criza prin care trece Executivul. Este probabil, și opțiunea la care nu ar fi vrut să recurgă social-democrații, dat fiind faptul că niciodată în istorie nu s-a mai întâmplat ca un partid de guvernământ să-și răstoarne propriul guvern prin moțiune de cenzură, fapt ce ar păta cu siguranță imaginea PSD.

"Refuzul premierului Grindeanu de a demisiona la ordinul lui Dragnea, deocamdată neoficial, nu face decât să pună în evidență ridicolul în care a ajuns PSD. (...) Practic, Grindeanu reușește să aducă PSD într-un moment istoric, unic pentru ridicol în întreaga perioadă post-decembristă, adică acela de a iniția o moțiune de cenzură pentru demiterea propriului guvern", i-a ironizat miercuri, pe Facebook, Raluca Turcan, pe social-democrați.

Totodată, în PSD-ALDE ar exista și teama ca moțiunea de cenzură să nu treacă de Parlament. Pentru a trece, moțiunea de cenzură trebuie votată de 50%+1 din numărul total de parlamentari, adică să primească 233 voturi "pentru".

  • Deputați: 328
  • Senatori: 136
  • Total: 464 

PSD si ALDE dețin, teoretic, în acest moment, majoritatea parlamentară. Cifrele arată că PSD + ALDE ar avea 244 de parlamentari, excluși fiind deja cei doi deputați care au plecat la partidul lui Daniel Constantin și social-democratul Victor Ponta.

Siguranță celor 244 de voturi este, însă, în acest moment, pusă sub semnul întrebării, neștiindu-se câte voturi în favoarea lui Grindeanu - deci împotriva moțiunii - va mai putea obține Victor Ponta, căruia premierul i-a oferit chiar joi funcția de secretar general al Executivului, de la membrii PSD.

Dar Călin Popescu Tăriceanu este optimist.

"Nu e exclus să avem voturi în plus și din partea partidelor care nu fac parte din coaliție. Nu am avut discuții în acest sens, dar am semnale că există această intenție", a spus Tăriceanu.

Vicepreședintele USR Vlad Alexandrescu a anunțat, însă, joi, că partidul nu va participa la vot, iar PNL, prin vocea Ralucăi Turcan, spune că întâi așteaptă rezolvarea constituțională a acestei probleme, în timp ce Ludovic Orban, unul dintre candidanții la președinția partidului, a declarat într-un interviu pentru Hotnews.ro că nu se poate pronunța și că se va lua o decizie.

***

update Viceliderul grupului deputaților USR, Dan Barna, a prezentat o poziție oficială a USR față de moțiune de cenzură.

"USR nu va participa prin nici un fel de vot la această moțiune de cenzură. Este un circ pe care PSD-ALDE a decis să îl servească poporului român și pe care aceștia trebuie să și-l asume singuri, integral și până la capăt cu toate consecințele sale", a scris Barna.

***

Și Traian Băsescu a afirmat că "dacă Dragnea își face iluzii că o moțiune împotriva Guvernului Grindeanu va trece prin Parlament, se înșală amarnic", lăsând impresia că el nu va vota moțiunea de cenzură, fiind posibil ca alți membri PMP să-i urmeze exemplu, mai ales că însuși liderul ALDE a negat că va avea orice discuție cu PMP, atât în ceea ce privește susținerea moțiunii de cenzură, cât și cooptarea partidului lui Traian Băsescu la guvernare.

"Eu nu am spus că nu discutăm (cu UDMR – n.red.) și nu am să vă spun că discutăm. În momentul de față, coaliția majoritară este alcătuită din PSD și ALDE. Nu avem ce să discutăm cu UDMR referitor la procedurile legate de demitere a premierului care a fost numit de coaliție. Dacă pe viitor, după ce domnul Grindeanu va fi demis prin moțiunea de cenzură, cei de la UDMR vor arăta că au disponibilitate de a participa la coaliție și la guvernare, după cum știți, acest lucru noi l-am discutat încă de anul trecut și l-am anunțat și ne-am arătat disponibilitatea și sigur că acest lucru poate fi reluat ca discuție", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

***

update Traian Băsescu a revenit cu un mesaj pe Facebook și a reiterat faptul că "PMP nu va face nicio alianță de susținere parlamentară și nici alianță de guvernare cu PSD-ul".

***

Chiar dacă UDMR a refuzat să spună, până în prezent, are, totuși, o colaborare parlamentară semnată cu liderii coaliției care ar putea fi un motiv suficient de bun ca să voteze "pentru".

De obicei, minoritățile parlamentare nu votează astfel de demersuri.

HotNews.ro: Configurarea politică
 
Cameră Deputaților

  • PSD: 154/153 (dacă nu îl luăm în calcul pe Victor Ponta)
  • ALDE: 17/15 (doi deputați sunt, de fapt neafiliați, după ce s-au înscris în noul partid al lui Daniel Constantin și cel mai probabil îl susțin pe Grindeanu)
  • PNL: 68 
  • USR: 30
  • UDMR: 21
  • PMP: 18
  • Minorități: 17
  • Neafiliați (foști ALDE, împotrivă lui Tăriceanu, de așteptat să îl susțină pe Grindeanu): 3 

Senat

  • PSD: 67
  • ALDE: 9 (însă unul dintre aceștia, Scarlat Iriza, s-a declarat împotrivă plecării lui Sorin Grindeanu)
  • PNL: 30 
  • USR: 13
  • UDMR: 9 
  • PMP: 8

Total

  • PSD: 221
  • ALDE: 24 (un vot este nesigur din partea senatorului Iriza Scarlat)
  • PNL: 98 
  • USR: 43
  • UDMR: 30
  • PMP: 26 
  • Minorități: 17
  • Neafiliați: 5