Moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva ministrului de finanțe, Florin Cîțu, a fost adoptată de senatori cu 59 de voturi "pentru", 56 de voturi "contra" și două "abțineri.

Acesta a spus că va demisionat dacă îi va cere patidul.

"Dacă PNL îmi cere demisia, îmi voi da demisia", a spus Cîțu.

Ministrul a mai spus că moțiunea nu a avut nicio miză, dar i-a dat lui șansa să vină în Parlament și să spună adevărul.

Moțiunea simplă intitulată "Guvernare PNL, numele tău este austeritate" a fost inițiată de 41 de senatori PSD.


Premierul Ludovic Orban a afirmat luni, după ce moțiunea depusă de PSD împotriva ministrului Finanțelor a fost adoptată de Senat, că nu va lua nicio măsură în cazul lui Florin Cîțu, potrivit Agerpres.

"Voturile lor nu sunt altceva decât să îi ridice un soclu domnului ministru al finanțelor, iar în ceea ce mă privește pe mine sunt foarte mulțumit de domnul ministru al Finanțelor și sub nicio formă nu am de gând să iau vreo decizie legată de domnia sa", a spus Orban.

Acesta a adăugat că nu acceptă ca ministrul finanțelor "să fie judecat de cei care au făcut praf bugetul în ultimii trei ani de zile", subliniind că PSD ar trebui să fie ultimul partid care să exprime o opinie pe tema finanțelor publice din România.

"Să nu prevezi bani pentru plata integrată a pensiilor... Asta a făcut PSD. Partidul Social-Democrat, care s-a bătut cu cărămida în piept că ei au grijă de pensionari, care au mințit cu nerușinare că PNL taie pensiile, că președintele Iohannis taie pensiile, ei nu au prevăzut în buget banii necesari pentru plata integrală a pensiilor. Să nu prevezi bani, așa cum a făcut PSD, pentru ajutorul de încălzire, să nu prevezi bani pentru decontarea concediilor medicale ale angajaților care au fost în concedii medicale sau pentru concedii maternale, să nu prevezi bani pentru plata lucrărilor pe Programul Național de Dezvoltare Locală... Asta a făcut PSD și acum îndrăznesc să depună moțiune împotriva ministrului Cîțu", a mai spus prim-ministrul, acuzând PSD că ar fi premeditat o ”crimă împotriva economiei”, prin cheltuielile ”nesăbuite”. 

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, îi cere premierului Ludovic Orban să îl revoce din funcție pe ministrul finanțelor.

''Cîțu - demisia! În Senat, a trecut astăzi moțiunea simplă împotriva ministrului Finanțelor. PNL nu a înțeles semnalul de alarmă pe care l-a primit atunci când Parlamentul nu i-a dat aviz lui Florin Cîțu pentru a fi ministrul Finanțelor. În nicio lună de zile, acest om a îndatorat România cu 10 miliarde de lei, a prăbușit cursul de schimb, a umflat artificial deficitul bugetar și vrea să vândă cele mai profitabile companii naționale pentru a-și acoperi incompetența'', a scris Ciolacu pe Facebook.