Parlamentari din USR și Forța Dreptei au depus miercuri la Camera Deputaților o moțiune simplă, intitulată „Îndrăznesc să susțin educația”.

Moțiunea a fost depusă în contextul grevei și protestelor cadrelor didactice.

Anunțul depunerii moțiunii a fost făcut de deputatul Forței Dreptei, Alexandru Kocsis, care a solicitat majorității parlamentare adoptarea moțiunii și satisfacerea revendicărilor cadrelor didactice.

În textul moțiunii, semnatarii ei susțin că Parlamentul și Guvernul trebuie să ia în serios situația și să schimbe paradigma subfinanțării sistemului educațional.

"În Programul de guvernare aprobat de Parlamentul României prin Hotărârea nr. 42/2021 pentru acordarea încrederii Guvernului se menționează că „Pentru operaționalizarea acestui proiect, Guvernul va susține creșteri graduale, până în anul 2024, pentru finanțarea educației, de până la 18% din bugetul național (6% din PIB) și de până la 3% din bugetul național (1% din PIB) pentru finanțarea publică a cercetării, complementar cu finanțarea asigurată prin PNRR, sub tutela Proiectului <România Educată>", mai spun inițiatorii.

Astfel, ei solicită Camerei Deputaților luarea tuturor măsurilor necesare în vederea pregătirii bugetului pentru anul 2024 în conformitate cu Programul de guvernare, care să cuprindă minimum 18% din bugetul național, adică 6% din PIB, dar și creșterea de îndată a salariilor profesorilor conform principiului „salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”.