Specialiștii români vor putea începe măsurătorile pe brațul Chilia și canalul Bîstroe din 15 martie, s-a stabilit vineri în cadrul primei întâlniri tehnice româno-ucrainene referitoare la canalul Bîstroe.

La întâlnirea, coordonată la nivel de secretari de stat ai ambelor părți, s-a convenit ca partea română să înceapă măsurătorile pe brațul Chilia și canalul Bîstroe din 15 martie, anunță Ministerul transporturilor și infrastructurii.

Totodată, s-a stabilit ca punct unic de contact câte un expert al fiecărei părți. Aceștia se vor întâlni luni, 06 martie 2023 pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor pe brațul Chilia și pe canalul Bîstroe, acestea fiind estimate să dureze 10 zile.

Cele două părți au convenit că este cea mai bună soluție care să clarifice informațiile contradictorii pe tema dragării canalului Bîstroe și a brațului Chilia.

Partea română și-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenți și specialiști din Ucraina, dar și ai unor instituții terțe.

Partea ucraineană va asigura securitatea navelor și personalului românesc, pe toată perioada activităților de măsurare.

Scandalul Bîstroe a fost ”lansat” chiar de ministrul transporturilor Sorin Grindeanu, care a lansat acuzații la adresa ucrainenilor, fără a avea dovezi la îndemână.